ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » BCE stabileste cursul de schimb pentru platile la hectar


 

BCE stabileste cursul de schimb pentru platile la hectar


(05.06.2008) Platile la hectar sunt efectuate in lei la un curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) si nu pot fi corelate cu fluctuatiile cursului valutar, a informat ieri Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, ca reactie la comunicatul FNPAR privind pierderile fermierilor. "Regimul platilor directe pe suprafata, precum si regulamentele Comisiei Europene nu pot fi corelate cu fluctuatiile cursului valutar de pe pietele de capital interne si externe, motiv pentru care Comisia stabileste o data si un curs conform carora se efectueaza platile. Aceasta procedura este stabilita pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si nu poate fi contestata", a precizat APIA, ca reactie la comunicatul Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) privind pierderile de 15% din valoarea subventiilor inregistrate de fermieri, informeaza NewsIn.
Potrivit APIA, Banca Centrala Europeana stabileste un curs valutar valabil pentru toate statele membre UE care efectueaza plati directe pe suprafata. Astfel, pentru data de 28 septembrie, rata de schimb stabilita de BCE pentru Romania a fost de 1 euro = 3,3441 lei.
De asemenea, APIA a precizat ca  pentru a veni in sprijinul marilor fermieri, APIA a identificat un mecanism financiar negociat impreuna cu o serie de banci (CEC, BRD, ALFA BANK si BCR), instrument care nu are menirea de a substitui sistemul platilor directe pe suprafata.
Acest sprijin s-a adresat fermierilor care detin suprafete mari de teren arabil solicitate la plata, cu dificultati financiare produse de scadenta unor termene.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!