ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Testul de euro - Il luam ostatic?


 

Testul de euro - Il luam ostatic?


(05.06.2008)

Romania a gasit urmatorul obiectiv din seria ''prioritati nationale'': aderarea la euro la 1 ianuarie 2014. Toata lumea – de la presedinte la guvernator si chiar ministrul de Finante – striga ''vrem in euro''. Dar oare putem?

Romania a trimis in iunie 1995 solicitarea de a deveni membru al Uniunii Europene, impreuna cu „Declaratia de la Snagov“ – un document semnat de cele mai importante 14 partide de atunci. Abia in decembrie 1999, Consiliul European de la Helsinki a decis inceperea negocierilor de aderare, demarate la 15 februarie 2000. Au trecut aproape 12 ani. Insa daca in cazul intrarii in Uniune unul dintre factorii decisivi au fost subiectivitatea si toleranta vechilor state membre, in cazul aderarii la euro lucrurile sunt mai simple: indeplinesti sau nu criteriile. Iar aici, cuantificarea se face la zecimala.

Care sunt celebrele criterii de convergenta? Primul: rata inflatiei trebuie sa fie mai mare cu maximum 1,5 puncte procentuale fata de media celor mai performanti trei membri ai UE. La finalul lunii aprilie, cei mai performanti trei membri erau Olanda – cu 1,7% inflatie anualizata, Portugalia – cu 2,5% si Germania – cu 2,6%. Media? 2,26 inflatie. Ce spune criteriul de la Maastricht? Maxim 3,76%. Cat e acum in Romania? 8,7%. Si chiar daca prognoza – optimista – de 6% la final de an, masurata prin indicele preturilor de consum, cifra luata in calcul de criterii este cea armonizata – prognozata la 7,5% pentru final de 2008.

 

Tinta de inflatie a bancii central-europene este „2%, dar sub 2%“. Si am motive sa cred ca dupa absorbtia scumpirilor recente de pe piata mondiala, care au ridicat inflatia in zona euro la 3,3% si pe cea din UE-27 la 3,6%, in urmatoarele trimestre, BCE va reintra in tinta. Iar pentru a respecta criteriul inflatiei, de la 1 ianuarie 2012, va trebui sa avem o inflatie de cel mult 3,5%. Luna de luna, timp de 24 de luni. Pentru ca asta este de fapt mecansimul ERM2 – anticamera monedei euro, in care trebuie sa stam fara sa incalcam regulamentele timp de 24 de luni. Un test de euro. Pe care il vom trece sau nu. De ce este atat de stricta BCE cu aderarea la euro? Pentru ca vechile state ar vrea sa importe orice din statele aspirante, mai putin inflatie. Nu au nevoie sa atraga un fenomen care sa „talhareasca“ puterea de cumparare a statelor membre euro. Sa ii taxeze invizibil. Al doilea criteriu: deficitul bugetar – cel mult 3% din PIB.

Sursa: Money Express

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!