ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » CE verifica gestionarea fondurilor SAPARD in Romania


 

CE verifica gestionarea fondurilor SAPARD in Romania


(04.06.2008)

Auditul va dura 10 zile si priveste eligibilitatea cheltuielilor
APDRP sustine ca "este o misiune normala"

Dupa ce in urma cu trei luni a sistat fonduri PHARE si SAPARD destinate Bulgariei, din cauza unor suspiciuni de frauda, a venit si randul Romaniei sa fie verificata de Comisia Europeana. Potrivit directorului general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si de Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik (foto), o misiune de audit a Comisiei Europene (CE) va evalua timp de zece zile, incepand de ieri, eligibilitatea cheltuielilor efectuate in cadrul programului SAPARD.
"Este o misiune normala de audit, asa cum primim in fiecare an. Se vor verifica, pe baza unui esantion de control, anumite proiecte SAPARD si, implicit, eligibilitatea cheltuielilor", a declarat Klarik, citat de NewsIn.
Conform datelor furnizate de APDRP sursei citate, de la inceputul programului SAPARD s-au platit 1,08 miliarde de euro, iar de la inceputul anului 75,26 milioane de euro. De asemenea, pana la sfarsitul anului, APDRP mai are de cheltuit aproximativ 350 de milioane de euro, fonduri corespunzatoare alocarilor financiare pentru 2005 si 2006.
Prin programul SAPARD au fost aprobate si contractate 4.713 proiecte, in valoare de 1,49 miliarde de euro. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in cel mult doi ani de la contractarea acestora.

Fondurile destinate Bulgariei au fost inghetate

La inceputul lunii martie, CE a sistat fonduri SAPARD si PHARE de 200 de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absorbtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile.
Dintre acestea, 150 de milioane de euro (fonduri SAPARD), care erau destinate productiei si comercializarii de produse agricole si piscicole, au fost sistate din cauza unor fraude constatate in cazul acestor ajutoare, alte 50 de milioane de euro care proveneau din fonduri PHARE fiind inghetate din cauza unor nereguli in cadrul agentiilor executive privind gestionarea absorbtiei banilor.
Ulterior, Guvernul bulgar a decis sa consolideze controlul asupra utilizarii fondurilor europene. Printre masurile anuntate de premierul Serghei Stanisev, potrivit AFP, se numara publicarea listelor complete cu beneficiarii fondurilor de preaderare, in dorinta de transparenta. De asemenea, potrivit sursei citate, legea pe tema pietelor publice va trebui amendata pentru a face procesul mai eficient.

Vicepremierul Plugcieva: Auditorii au descoperit probleme minore

In ciuda sistarii fondurilor, politicienii bulgari anuntau in urma cu cateva zile ca reprezentantii Directoratului General pentru Agricultura al Comisiei Europene au intocmit o evaluare pozitiva a activitatii Bulgariei in cadrul programului SAPARD.
Vicepremierul bulgar Meglena Plugcieva a recunoscut pentru postul Darik Radio, citat pe site-ul Novinite.com, ca auditorii au descoperit o serie de probleme, dar le-a calificat drept minore. "Masurile au succes, iar acum trebuie sa depunem eforturi intense", a adaugat ea.
"Fondurile ISPA au fost suspendate, dar cu noile masuri referitoare la Agentia pentru Drumuri ne asteptam sa fie disponibile in curand", a declarat Plugcieva, adaugand ca Bulgaria trebuie sa absoarba fonduri PHARE in valoare de 280 de milioane de euro pana la sfarsitul anului.
"Sarcina legata de SAPARD este enorma, deoarece o suma mare de bani trebuie absorbita, iar acest lucru necesita eforturi intense din partea Fondului de Stat pentru Agricultura in iunie si iulie", a explicat ea. Vicepremierul a mai spus ca Sofia a cerut Comisiei Europene sa prelungeasca termenul pentru absorbtia fondurilor pana la sfarsitul lui 2009.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!