ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Lipsa garantiilor si a informatiilor, piedici in finantarea IMM-urilor


 

Lipsa garantiilor si a informatiilor, piedici in finantarea IMM-urilor


(29.05.2008)

86% din firmele mici si mijlocii nu recurg la credite bancare

Desi firmele au nevoie de finantare, iar bancile sunt interesate sa le acorde imprumuturi, majoritatea IMM-urilor continua sa prefere autofinantarea.

Analistii explica acest paradox printr-un decalaj de intelegere a procesului de creditare si o lipsa de comunicare intre IMM-uri si banci. Firmele mici si mijlocii considera ca principalele inconveniente in accesarea unui imprumut este reprezentat de birocratie, dobanzile mari practicate de banci si lipsa de informare cu privire la produsele special adresate lor.

De cealalta parte a baricadei se afla institutiile de credit, care sunt interesate sa finanteze sectorul IMM-urilor, mai ales ca mediul de afaceri s-a imbunatatit substantial in ultimii ani.

Proceduri dificile pentru start-upuri

Totusi, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca doar 14% din firme apeleaza la o institutie de credit atunci cand au nevoie de bani. Pentru majoritatea covarsitoare a acestora, autofinantarea ramane principala sursa de acoperire a nevoilor din activitatea curenta, in timp ce creditarea la banca reprezinta o a doua optiune. Si mai reticente se arata companiile de talie mica atunci cand vine vorba de finantarea prin leasing.

Analistii spun ca problemele apar atunci cand antreprenorii solicita un imprumut, dar nu reusesc sa prezinte garantiile solicitate la banca. Lipsa garantiilor este si mai acuta in cazul proiectelor de tip start-up, adica pentru firmele in cautarea finantarii "vitale" pentru inceperea activitatii.

„Atunci cand au o idee si cer finantare de la banca, antreprenorii nu isi pot asuma doar riscul ca afacerea lor sa nu reusesca. Daca banca nu ar solicita garantii, atunci ar risca sa-si piarda banii. Or, acesta nu este un parteneriat", explica Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.

O solutie ar fi ca dosarul de credit al IMM-urilor sa contina cateva precontracte, care sa ateste o viitoare relatie de colaborare. In aceste conditii, precontractele pot sa substituie, de exemplu, o garantie asupra unui imobil. Firmele recunosc totusi ca finantarea la banca prezinta o serie de avantaje.

Firmele cer dobanzi mai mici

Intre acestea se numara posibilitatea de urmarire a oportunitatilor de dezvoltare rapida a afacerilor, precum si obtinerea rapida a fondurilor necesare demararii investitiilor.

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!