ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Coordonatorul fondurilor structurale


 

Coordonatorul fondurilor structurale


(28.05.2008)

In 2008 vor fi "absorbite" de 2 ori mai multe fonduri decat in 2007, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Teodorovici, secretar de stat responsabil cu fondurile UE, in Ministerul Economiei si Finantelor. Suma include avansuri acordate de Comisia Europeana si plati aferente programelor de preaderare, fara plati pe proiecte cu fonduri structurale. In orice caz, Comisia poate incepe si decontarile, fiindca procedurile de audit sunt indeplinite, a mai spus Teodorovici. Romania "cotizeaza" cu aproximativ 1,1 miliarde euro la bugetul UE.

Potrivit secretarului de stat, cele 2,4 miliarde de euro sunt compuse din:

  • 1 miliard euro - plati aferente programelor PHARE, ISPA, SAPARD
  • 600 milioane euro - avansul anual pentru fonduri structurale, de la Comisia Europeana
  • 700 milioane euro, platile directe in agricultura
  • 100 milioane de euro din programul JEREMIE

Daca trei dintre cele patru componente sunt aproape clare, un semn de intrebare se ridica in privinta platilor directe in agricultura. Dupa cum se stie, pana in prezent nu au fost efectuate nici platile aferente anului 2007, prin urmare nu au putut fi rambusate inca de la Comisia Europeana nici cele 400 de milioane de euro pentru anul trecut.

Agentia de Plati - la viteza dubla

Teodorovici sustine ca in 2008 situatia va fi cu totul alta. Mai exact, ca vor "intra" atat cele 400 milioane din 2007, cat si cele 700 milioane alocate pentru acest an.

Aceasta ar insemna ca, pana la finalul anului, adica in circa 7 luni, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura sa primeasca cererile, sa treaca prin toate procedurile de verificare si prelucrare, sa faca controale in teren, sa autorizeze platile, sa vireze banii in contul fermierilor - de la bugetul de stat, sa trimita documentele la Comisia Europeana, sa fie verificate si, in final, banii sa fie rambursati. Adica, tot ce s-a intamplat pana acum timp de peste 12 luni.

Daca se vor confirma calculele secretarului de stat, ar insemna ca bugetul Romaniei va castiga "net" peste 1,3 miliarde de euro in 2008. Potrivit unui calcul efectuat in luna martie, citat de NewsIn, contributia Romaniei la bugetul UE va fi, in 2008, de 4,2 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), in crestere fata de suma datorata pentru 2007, de 3,9 miliarde lei.


Sursa: Hotnews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!