ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Europa, liderul luptei impotriva incalzirii globale


 

Europa, liderul luptei impotriva incalzirii globale


(28.05.2008)

Tarile europene au incercat sa reduca ...

Toate tarile lumii incearca sa reduca emisiile de dioxid de carbon, dar in fruntea luptei impotriva schimbarilor climatice se afla statele europene

Intre cele 20 de tari care au obtinut performante importante in lupta impotriva schimbarilor climatice, primele 15 sunt din UE. Pe primul loc e Suedia.

Europa este elevul silitor al „Raportului despre indexul combaterii incalzirii globale" (CCPI) din anul 2008. Clasamentul, realizat anual de catre ONG-urile Germanwa­tch si Climate Action Network Europe, evalueaza performanta luptei impotriva schimbarilor climatice a 56 de tari. Aceste state sunt responsabile pentru 90 la suta din emisiile de CO2, la nivel mondial.

Obiectivul primordial al indexului il constituie cresterea presiunilor politice si sociale asupra tarilor care, pana acum, nu au reusit sa ia masuri puternice de combatere a schimbarilor climatice. Primele locuri in acest clasament sunt detinute de Suedia, urmata de Germania si Islanda. Tarile care se afla in topul poluatorilor mondiali, dar care au obtinut performante remarcabile in lupta impotriva incalzirii globale au fost Germania si India.Aceasta din urma s-a clasat pe locul al cincilea.

Multe domenii, deja influentate

Cu toate acestea, lupta nu a fost nici pe departe castigata. „Chiar daca toate tarile ar ajunge la performanta la care au ajuns primele clasate, nu ar fi de-ajuns pentru a evita efectele schimbarilor climatice anuntate", estimau autorii raportului.

Pe termen lung, aceste schimbari vor afecta considerabil climatul global. Ba mai mult, incalzirea globala a inceput deja sa isi exercite influenta si asupra altor domenii precum: oceanografia, ingineria, geochimia, biodiversitatea si ecologia.

Peste 100 de specii dispar zilnic, calota glaciara se topeste mai repede decat au prevazut oamenii de stiinta cu ceva vreme in urma, regimul precipitatiilor s-a modificat considerabil, fenomenele extreme sunt mai dese si mai violente decat cu cateva decenii in urma. Acestea sunt numai cateva dintre fenomenele pe care planeta le resimte din cauza cresterii temperaturilor medii globale.

Focul de tabara poate fi la fel de poluant precum arderea ...

Hartile vor trebui modificate

Zonele tropicale s-au extins cu peste 300 de kilometri in directia polilor in cursul ultimilor 25 de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns climatologul Dian Seidel de la Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din Statele Unite.

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!