ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania ar putea fi al treilea mare producator de porumb din UE in 2008


 

Romania ar putea fi al treilea mare producator de porumb din UE in 2008


(28.05.2008)

Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola in Europa de Est anul trecut, potrivit estimarilor Reuters, informeaza Mediafax. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prezentat o prognoza de 9,8 milioane de tone pentru productia de porumb in 2008, fata de numai 3,7 milioane anul trecut, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, noteaza agentia.
Cu toate acestea, ministerul nu a raportat inca impactul ploilor torentiale care au cazut in ultimele zile in Romania. "In ansamblu, productia de porumb este pe un trend favorabil si vom putea da o prognoza mai precisa in urmatoarele saptamani", a declarat un oficial din Ministerul Agriculturii pentru Reuters. Productia agricola vegetala a scazut anul trecut la aproape toate culturile, din cauza conditiilor climatice nefavorabile, recolta de porumb totalizand 3,85 milioane de tone, cu 57% mai putin fata de 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
La nivelul spatiului comunitar, analistii estimeaza o productie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste recolta de anul trecut, crestere datorata extinderii suprafetei arabile si randamentelor superioare.
Cei mai mari producatori de porumb la nivel european sunt Franta si Italia. In Franta, campania agricola de primavara a intampinat obstacole, pe fondul precipitatiilor masive din luna mai. Analistii francezi se asteapta ca productia de porumb din acest stat sa scada cu 5% in acest an, la 14,4 milioane de tone. Suprafata arabila destinata porumbului a crescut cu 3,9% in Italia, fermierii si traderii din sectorul agricol estimand cresteri ale productiei in acest an.

sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!