ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » UE ia in calcul realizarea unui depozit interregional de deseuri nucleare


 

UE ia in calcul realizarea unui depozit interregional de deseuri nucleare


(28.05.2008)

Acesta ar putea aduna deseurile inalt radioactive din 3 sau 5 tari
Nu se exclude construirea individuala a depozitelor
Recomandarea CE: Construirea unei noi centrale nucleare, aprobata numai daca s-a prezentat un program viabil de management al deseurilor

Inalti reprezentanti ai agentiilor de management al deseurilor radioactive din Uniunea Europeana s-au reunit ieri la Bucuresti pentru a discuta atat despre progresele inregistrate in acest domeniu de tarile membre, cat si despre selectia amplasamentului unui depozit interregional de deseuri radioactive care sa gazduiasca deseurile inalt active din mai multe  tari.
Astfel, potrivit oficialilor europeni, la nivelul Comisiei Europene s-a infiintat un forum pentru energie nucleara care se va ocupa in mod special de problematica deseurilor radioactive, inclusiv de furnizarea de ghiduri privind programele nationale de gospodarire a deseurilor radioactive.
Una dintre posibilitatile luate in calcul de specialistii europeni din domeniu priveste constructia unui depozit de deseuri inalt radioactive, de mare adancime (peste 800 metri), unde sa fie stranse deseurile radioactive din mai multe tari (trei sau cinci), neexcluzandu-se insa constructia unor astfel de depozite pe teritoriul fiecarei tari. "Energia nucleara trebuie sa se dezvolte pentru ca reprezinta o solutie viabila la micsorarea efectului de sera. Din acest motiv este, insa, foarte importanta si buna gestionare a deseurilor. La nivelul Uniunii Europene se ia in calcul posibilitatea construirii unui depozit de deseuri inalt radioactive la nivel interregional, pe teritoriul unui stat care se ofera in mod voluntar", ne-au declarat surse apropiate dezbaterilor, precizand ca statul gazda va avea avantaje de ordin financiar din partea tuturor statelor care beneficiaza de acest "serviciu". "Nu trebuie sub nicio forma anulate sau intarziate programele nationale de realizare a propriilor depozite geologice", au mai spus sursele mentionate.
In alta ordine de idei, oficialii europeni au recomandat statelor membre sa aprobe construirea unei noi centrale nucleare numai daca s-a prezentat in prealabil un plan sau un program de management al deseurilor.

AIEA ne ajuta sa gasim locul potrivit noului depozit

In ceea ce priveste Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), aceasta si-a reiterat sustinerea fata de activitatile de creare a unei "retele", formate din specialisti in domeniul gestionarii deseurilor radioactive, a caror colaborare sa duca la gasirea solutiilor optime la nivel european, dar si national.
Un alt subiect important luat in discutie ieri, la cea de-a 45-a reuniune a Clubului Agentiilor din domeniul nuclear, l-a constituit selectia amplasamentului unui depozit destinat deseurilor slab si mediu radioactive, tema fiind propusa de ANDRAD ca urmare a faptului ca aceasta este actuala prioritate a Agentiei.
De altfel, in implementarea programelor sale de gospodarire a deseurilor radioactive ANDRAD beneficiaza de asistenta din partea comunitatii europene sub forma unor programe PHARE  si din partea AIEA de programe de cooperare tehnica.
"Scopul programului de cooperare tehnica il constituie initierea unui program de cercetare in vederea selectiei amplasamentului, care sa gazduiasca in principal combustibilul nuclear uzat generat prin functionarea centralelor de putere de la Cernavoda", ne-au declarat reprezentantii ANDRAD.
Spre finalul intalnirii de lucru, Franta, Lituania  si Finlanda  si-au prezentat modul de gestionare a deseurilor radioactive din tarile lor.
Organizata de ANDRAD, intalnirea a reunit, in afara reprezentantilor tuturor agentiilor specializate in gestionarea deseurilor nucleare din tarile membre UE, si pe cei ai institutiilor romanesti de resort si ai Ministerului Economiei si Finantelor. Astfel, in afara secretarului de stat in MEF, Darius Mesca, au mai fost prezenti Alexandru Sandulescu si Mircea Ionescu (MEF), Valica Gorea (presedintele Agentiei Nucleare), Vajda Borbala (presedintele Organizatiei de reglementare in domeniul nuclear CNCAN), Teodor Chirica (directorul general al Nuclearelectrica) si nu in ultimul rand reprezentantii ANDRAD.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!