ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania va pierde din fondurile UE pentru ca fermierii au depus cereri doar pentru 6,9 mil. ha din cele 8,7 mil. ha totale


 

Romania va pierde din fondurile UE pentru ca fermierii au depus cereri doar pentru 6,9 mil. ha din cele 8,7 mil. ha totale


(15.05.2008)

Romania risca sa piarda o parte din fondurile UE alocate pentru plata la hectar in 2008, deoarece fermierii au depus, pana marti, cereri pentru 6,9 mil. hectare, fata de suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, iar plafonul financiar se va diminua proportional cu suprafata neacoperita.
Campania de depunere a cererilor pentru plata la hectar aferenta anului 2008 se apropie de sfarsit, termenul limita pana la care fermierii pot solicita sprijinul financiar fiind 15 mai. Dupa aceasta data, se mai pot depune cereri, insa cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 9 iunie 2008. Pentru cererile care se depun pana la 15 mai, se mai pot face modificari de adaugare sau retragere a suprafetelor pana la data de 30 mai. "Datele finale privind numarul cererilor si suprafata aferenta vor fi centralizate vineri, joi fiind ultima zi in care fermierii pot depune cereri fara penalizari. Pana marti, 13 mai, au depus cereri 932.000 de fermieri, pentru o suprafata de 6,9 mil. hectare", a declarat, ieri, pentru NewsIn, directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
Acesta a precizat ca fermierii mai pot depune cereri si dupa data de 15 mai, insa vor fi percepute penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere. Potrivit directorului general APIA, daca suprafata pentru care se solicita platile la hectar va fi mai mica decat cea de referinta stabilita cu UE, plafonul financiar stabilit pentru Romania in acest an va fi diminuat.
In 2008, pentru plati directe la hectar, Romania primeste suma de 527.9 mil. euro pentru o suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, ceea ce reprezinta circa 60,6 euro la hectar. Daca suprafata solicitata pentru plata ar fi mai mare decat cea de referinta, valoarea subventiei la hectar s-ar diminua, insa Romania nu ar pierde din alocarea financiara. Insa, daca suprafata pentru care se depun cereri este mai mica, Romania nu are dreptul sa acorde la hectar un sprijin financiar mai mare. In acest caz, se subventioneaza doar suprafata eligibila, iar Romania pierde diferenta de bani.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!