ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » BNR surprinde bancherii si majoreaza dobanda cheie


 

BNR surprinde bancherii si majoreaza dobanda cheie


(14.05.2008)

procentuale pana la 9,75% si a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, a anuntat un comunicat al BNR.

Analistii estimau o mentinere a actualului nivel al dobanzii cheie, deoarece efectul unei eventuale majorari ar fi aparut cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatie.

Totusi, unii dintre acestia au anticipat o majorare, cu un rol de semnal, in contextul accentuarii ingrijorarilor privind inflatia. Astfel, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei in perioada urmatoare.

Majorarea dobanzii cheie la 9,75% denota ingrijorari sporite ale bancii centrale privind nivelul ridicat al inflatiei, ar putea semnala o revizuire a prognozei de 5,9% la sfarsitul acestui an si lasa loc pentru o noua crestere a dobanzii de catre BNR la 10%, sustin analistii. 

"Masura este un semnal, tinand cont de efectul marginal pe care aceasta il are pe termen scurt, denota ingrijorari sporite ale BNR in legatura cu inflatia si arata ca e posibila o revizuire a estimarii pentru sfarsitul anului, in cadrul raportului despre inflatie din 8 mai", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn. 

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al
ING Bank Romania, spune ca majorarea dobanzii cheie de marti, cu 0,25 puncte procentuale, lasa loc unei noi cresteri, posibil dupa sedinta de politica monetara din iunie, pana la 10%. De asemenea, el spune ca urcarea dobanzii cheie indica si preocuparea BNR pentru mentinerea cursului de schimb la nivelul curent.

Sursa: Wall-Street.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!