ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses Borsa


 

Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses Borsa


(14.05.2008)

2008 a fost al doilea an in care Romania s-a bucurat de drepturi depline ca membru UE, dar si primul in care Comunitatea Europeana a decis sa retraga o serie de finantari acordate Romaniei prin programul Phare. Unul din exemple este cel al proiectului “Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses – Borsa”, in valoare totala de peste 15 milioane de euro.

Proiectul “Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses – Borsa”, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Maramures, este finantat de UE prin programul Phare. Conform documentelor de finantare, contractul de lucrari a fost semnat pe 4 noiembrie 2004 si tot atunci au inceput si lucrarile propriu-zise. Conform acelorasi documente, intreg proiectul ar fi trebuit terminat la 1 martie 2007. Constructor a fost desemnat Efklidis SA, companie greceasca. Comunitatea Europeana a finantat proiectul cu cinci milioane de euro, 1,66 milioane de euro au reprezentat contributia partii romane, iar alte 8,6 milioane de euro au reprezentat finantari din alte surse.

In acest moment, aceste fonduri au fost suplimentate cu peste 18 milioane RON (contributie guvernamentala acordata prin hotarare de Guvern in 2007), proiectul nu este realizat nici macar pe sfert, contractul cu constructorul grec a fost reziliat, iar UE cere Romaniei banii unapoi. Cu alte cuvinte, Comunitatea Europeana a constatat ca o mare parte din fondurile pe care le-a alocat pentru proiectul de care am mentionat au fost cheltuite prost. Sau degeaba. Sau, in jargonul functionarilor UE, reprezinta “cheltuieli neeligibile”.

Sursa: Afaceri Publice

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!