ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Euro la zece ani


 

Euro la zece ani


(08.05.2008)

La zece ani de la lansarea monedei unice, Slovacia ar putea fi noul membru al zonei euro in 2009.

Luna aceasta se implinesc zece ani de la decizia istorica a liderilor europeni de a lansa moneda euro. In luna ianuarie 1999, a fost introdusa moneda euro, iar Uniunea economica şi monetara (UEM) a trecut in ultima sa faza.

In prezent, aproximativ 320 de milioane de cetateni europeni din 15 tari – mai mult decat populatia SUA – utilizeaza aceeaşi moneda şi beneficiaza de avantajele unei piete europene integrate.

Moneda euro ne-a permis sa mentinem in echilibru finantele publice şi ne bucuram de stabilitate macroeconomica, ceea s-a concretizat intr-o creştere a numarului locurilor de munca.

In medie, deficitul bugetar public la nivelul Uniunii a scazut pana la un nivel record de 0,6% din PIB in 2007 (fata de 4% din PIB in anii 1980 şi 1990). In urma acestei evolutii, Comisia a fost in masura sa recomande astazi Consiliului suspendarea procedurilor de supraveghere pentru Italia, Portugalia, Republica Ceha şi Slovacia, activate din cauza deficitelor excesive inregistrate in aceste tari.

Pentru a fructifica aceste rezultate, astazi, 7 mai 2008, a fost publicat un document de politica care aminteşte realizarile inregistrate in cursul celor zece ani de la introducerea monedei euro şi invita partile interesate sa-şi exprime opinia cu privire la ce alte avantaje poate aduce moneda unica in viitor.

UEM, punct de referinta in procesul integrarii europene, va trebui sa fie adaptata pentru a face fata provocarilor legate de globalizare, de resursele naturale insuficiente, de schimbarile climatice şi de tendinta de imbatranire a populatiei.

Un alt raport, publicat tot astazi, arata ca Slovacia indeplineşte cerintele necesare pentru a deveni membru al zonei euro: preturi şi curs de schimb stabile, rata scazuta a dobanzilor, deficit şi datorie publica scazute, precum şi o legislatie nationala compatibila. Comisia va recomanda guvernelor tarilor UE sa aprobe intrarea Slovaciei in zona euro la 1 ianuarie 2009.

Celelalte state membre evaluate (in principal, tarile din estul Europei, care au aderat de curand la UE, dar şi Suedia) inca nu indeplinesc cerintele necesare pentru a intra in zona euro.

Sursa: Comisia Europeana

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!