ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » FMI: Romania nu trebuie sa reduca TVA la alimente


 

FMI: Romania nu trebuie sa reduca TVA la alimente


(05.05.2008) Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului sa se opuna "energic" reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in majorarea salariilor, transmite Mediafax.
"Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna energic acestor initiative, precum si altora care ar putea pune in pericol indeplinirea tintelor fiscale pentru 2008 si care ar putea slabi stabilitatea macroeconomica", se arata in concluziile misiunii Fondului care s-a aflat la Bucuresti in luna aprilie.
Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in functie de modul de implementare a masurii.
In acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.
Cele trei masuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, mentioneaza institutia financiara.
FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!