ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » PROGRAMUL URBACT II A APROBAT 8 PROIECTE CU PARTICIPARE ROMANEASCA


 

PROGRAMUL URBACT II A APROBAT 8 PROIECTE CU PARTICIPARE ROMANEASCA


(22.04.2008)

Comitetului de Monitorizare URBACT II s-a reunit, in perioada 17-18 aprilie 2008, la Paris, cu scopul principal de a aproba primele proiecte de dezvoltare urbana din cadrul programului.

In cadrul acestei prime licitatii de proiecte au fost declarate eligibile 85 dintre cele 124 de propuneri de proiecte cu parteneri din UE 27, Norvegia si Elvetia depuse la Secretariatul Tehnic Comun URBACT II, 27 dintre acestea avand participare romaneasca.

In cadrul reuniunii, in baza punctajului intocmit de Organismul Independent de Evaluare al Programului, Comitetul de Monitorizare URBACT II a aprobat, pentru prima etapa (etapa de dezvoltare), 31 de proiecte de dezvoltare urbana, dintre care 8 proiecte cu participare romaneasca.
Partenerii romani in cadrul acestor proiecte sunt primariile Oradea, Sighisoara, Alba Iulia, Mizil, Galati, Targoviste, Sacele si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Alba Iulia.

In urmatoarele luni cele 31 de proiecte aprobate urmeaza sa isi intregeasca parteneriatul. Institutiile din Romania interesate sa se alature unui proiect deja aprobat sunt rugate sa contacteze in cel mai scurt timp partenerii lideri ai proiectelor mentionate. Datele de contact ale acestora, precum si alte informatii suplimentare se pot consulta la adresa
http://urbact.eu/towards-urbact-2/urbact-ii-approved-projects.html.

MDLPL intentioneaza sa organizeze, in luna mai 2008, o sesiune de instruire si informare, avand ca obiective instruirea celor 8 beneficiari romani cu privire la obligatiile acestora in implementarea proiectelor si identificarea acelor proiecte URBACT II aprobate la care institutiile interesate din Romania se pot alatura, din a doua etapa a proiectelor (perioada de implementare).

Prima licitatie de proiecte a fost lansata in data de 3 decembrie 2007, cu termen limita de depunere a propunerilor de proiecte data de 15 februarie 2008, avand ca scop aprobarea a 30 de proiecte (23 de retele tematice - maxim 710.000 euro si 7 grupuri de lucru - maxim 300.000 euro), care sa vizeze cele doua axe prioritare ale programului:

*                  Orase, promotoare ale cresterii economice si ocuparii fortei de munca (teme: 1.1 Promovarea antreprenoriatului, 1.2 Imbunatatirea inovarii si economiei cunoasterii, 1.3 Ocuparea fortei de munca si capitalul uman);

*                  Orase atractive si unite (teme: 2.1 Dezvoltarea integrata a zonelor degradate sau in curs de degradare, 2.2 Integrarea sociala, 2.3 Aspectele legate de mediu, 2.4 Guvernanta si planificarea urbana).


Specificul proiectelor URBACT II consta in impartirea ciclului de viata al acestora in doua etape: etapa de dezvoltare (6 luni, in cazul retelelor tematice si 4 luni, in cazul grupurilor de lucru) si etapa de implementare (30 luni, in cazul retelelor tematice si 20 luni, in cazul grupurilor de lucru). Parteneriatul aferent etapei de dezvoltare este format din 4 autoritati publice (in cazul grupurilor de lucru) sau 5 orase (in cazul retelelor tematice), urmand ca acesta sa se extinda in etapa de implementare, la maxim 8, respectiv 12 parteneri, in intelesul URBACT II. Astfel, institutiile din Romania pot participa nu numai din prima etapa a proiectelor (etapa de dezvoltare), ci si din a doua etapa a acestora (etapa de implementare).

Sursa: MDLPL

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!