ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Solicitari-record de fonduri UE pentru agricultura


 

Solicitari-record de fonduri UE pentru agricultura


(17.04.2008)

Cele mai multe cereri au fost depuse pentru programe privind modernizarea exploatatiilor agricole

Mirajul fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii si achizitionarea de echipamente destinate lucrarilor agricole i-a atras deopotriva atat pe reprezentantii autoritatilor locale, cat si pe fermieri.

Acestia au apelat din timp la firmele de consultanta pentru intocmirea proiectelor in vederea accesarii banilor. Astfel, numarul solicitarilor a depasit orice asteptari. Pentru unele programe, cererile de finantare, depuse in prima luna, au depasit de trei ori sumele alocate.

„Prima luna a fost mult peste asteptarile noastre, iar cererile au depasit de aproape trei ori suma alocata pentru prima sesiune de finantare", ne-a declarat Laszlo-Attila Klarik, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Avalansa de cereri a luat prin surprindere autoritatile obisnuite cu ritmul de depunere a solicitarilor pentru fondurile de preaderare. "SAPARD a fost un program de preaderare, de succes pana la urma, dar care a pornit cu dificultate, oamenii nu stiau ce inseamna fondurile de preaderare, aveau o reticenta, auzeau zvonuri despre cat de greu e sa iei un proiect, cat de greu e sa-l implementezi", spune Laszlo Klarik.

Cereri doar pentru 50% din fondurile pentru industrializare

De data aceasta, fermierii si autoritatile locale s-au pregatit mai bine si au depus un numar-record de cereri. Masura 322 privind renovarea si dezvoltarea satelor a atras cereri pentru finantarea de proiecte in valoare de 405,8 milioane de euro, desi suma disponibila pentru astfel de programe se ridica la 103 milioane de euro.

Fondurile sunt destinate in mare parte dezvoltarii infrastructurii, de la constructii de drumuri la canalizare si electrificare, asa ca autoritatile locale s-au grabit sa depuna proiecte. Astfel, au fost depuse in luna martie 194 de solicitari. Asa incat din patru cereri depuse doar una va va fi aprobata.

Numarul-record de cereri a fost inregistrat in cazul masurii 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole. Aici au fost depuse 708 cereri in valoare de 151,6 milioane de euro, desi suma alocata in prima luna este de 57,8 milioane de euro.

Avalansa de cereri este explicabila prin faptul ca banii sunt destinati fermierilor care vor sa-si cumpere utilaje pentru modernizarea fermelor. "Majoritatea proiectelor sunt pentru achizitii de tractoare, combine, semanatoare, sisteme de muls, tancuri de racire, de tot felul de utilaje. In cadrul masurii, sunt eligibile si constructiile destinate productiei agricole.

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!