ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » China isi mentine ritmul de crestere economica de peste 10%


 

China isi mentine ritmul de crestere economica de peste 10%


(17.04.2008)

Economia Chinei a crescut cu 10,6 procente in primul trimestru,  ceea ce evidentiaza puterea de expansiune a natiunii, in timp ce declinul din Statele Unite trage in jos economia mondiala.
PIB-ul chinez s-a marit in ultimele 3 luni, pana la 31 martie, cu mai mult de 10,4 procente, cifra preconizata de cei 24 de economisti intervievati de Bloomberg.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut cu 8,3% in martie, reprezentand aproape cel mai rapid ritm din ultimii 11 ani si, in acelasi timp, mentinand presiunea pe aprecierea yuanului pentru a diminua costurile din import, au aratat datele din raportul publicat astazi. China, cel mai mare sustinator al economiei mondiale, incearca sa impiedice preturile crescande ale produselor alimentare sa influenteze si mai mult instabilitatea sociala, evitand masuri ce ar putea atrage dupa ele o incetinire mai mare a cresterii economice.

Politica monetara dura

"Cresterea economica este inca foarte puternica si inflatia este iesita de sub control", a declarat Jim Walker, economist sef la Asianomics Ltd, in Hong Kong. "Va trebui ca autoritatile sa creasca dobanzile mai mult si sa se incerce o apreciere a yuanului".
"Vom continua sa sustinem implementarea unei politici monetare dure", a spus Li Xiaochao, purtatorul de cuvant de la Biroul de Statistica, conform Bloomberg. "Economia, anul acesta, ar trebui sa inregistreze o crestere sigura si rapida".
Investitiile si consumul au sustinut economia, in conditiile in care cele mai dezastruoase furtuni de zapada din ultimii 50 de ani au dus la inchiderea unor fabrici, la distrugerea de recolte, la intarzieri ale transportului intern si extern, precum si la diminuarea cererii de export din partea Americii.
In ceea ce priveste vanzarile de tip retail, acestea s-au marit cu 21,5 procente, luna trecua, inregistrand cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 9 ani, atunci cand a inceput inregistrarea datelor de catre Bloomberg.
China va anunta anul acesta un avans economic de 9,3 procente, in timp ce economia mondiala se afla intr-un continuu declin, din cauza celei mai mari crize financiare prin care trec Statele Unite de la Marea Depresiune incoace, previzioneaza Fondul Monetar International, in aceasta luna. Ba mai mult, "inca se poate inregistra o crestere a  si a yuanului", a declarat saptamana aceasta guvernatorul Bancii Centrale, Zhou Xiaochuan.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!