ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Uleiul s-a scumpit cu pānă la 80% īn ultimul an


 

Uleiul s-a scumpit cu pānă la 80% īn ultimul an


(16.04.2008)

Preţul uleiului a crescut cu 80% în ultimul an din cauza costurilor cu materia primă, care s-au dublat în acest interval, iar evoluţia preţurilor în 2008 va depinde de suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi de producţia obţinută, a declarat, ieri, pentru NewsIn, Viorel Zichil. "Costurile cu materia primă din recolta 2007 s-au dublat faţă de recolta din 2006. Dacă floarea-soarelui din recolta 2006 se vindea cu 0,7 lei pe kilogram, acum preţul sare de 1,4 lei. Este normal ca dublarea costurilor cu materia primă să se reflecte în preţul uleiului", a spus preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil.
Acesta a precizat că dublarea costurilor pentru materia primă a majorat preţul uleiului cu aproximativ 80% în interval de un an. "Nu se poate estima evoluţia preţului până la sfârşitul anului. Totul depinde de suprafaţa însămânţată în această primăvară, chiar dacă nu e sigur că o producţie bună înseamnă automat şi scăderea preţului la materia primă. Totuşi, preţul uleiului nu se va ridica foarte mult în perioada următoare", a menţionat Zichil.
Potrivit preşedintelui LAPAR, Marcel Cucu, producătorii agricoli au vândut floarea-soarelui cu cel mult 0,9 lei pe kilogram, în toamna anului trecut. "Niciun producător agricol nu mai are floarea-soarelui, ei au vândut în toamnă, cu cel mult 0,9 lei pe kilogram.
Acum floarea-soarelui se găseşte la depozitari şi, probabil, de aici pleacă un preţ mai mare. E adevărat că şi pe piaţa mondială preţul a crescut, dar a fost o speculaţie a celor care au cumpărat floarea-soarelui în toamnă, au depozitat şi acum vând", a spus Cucu.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!