ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Financial Times: Romania nu mai este o piata ieftina a muncii


 

Financial Times: Romania nu mai este o piata ieftina a muncii


(15.04.2008)

Muncitorii subsidiarei ArcelorMittal din Romania au intrat astazi in greva, intr-o perioada in care un lider sindical a avertizat ca greva de trei saptamani de la uzina Renault din Romania este un semn ca perioada salariilor mici acordate muncitorilor romani se apropie de final, scrie Financial Times.

Liderul confederatiei sindicatelor BNS, Costin Dumitru, ce reprezinta muncitorii din sectorul de automobile si cel naval, a descris greva ca pe o "lectie acordata multinationalelor".
Acesta a adaugat: "Primul argument pentru companiile ce intra pe piata din Romania este costul scazut al fortei de munca si al salariilor".
Greva de la Dacia, subsidiara grupului Renault ce produce autoturismul Logan, ar putea prevesti posibile proteste in alte sectoare.
"Vor exista mai multe proteste", a adaugat Dumitru.
Un economist al think-tank-ului Grupul pentru Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat ca protestele sunt un semn care arata ca Romania nu mai doreste sa fie privita ca o economie emergenta.
"Nu mai putem sa ramanem China Europei", a spus Voinea.
Muncitorii de la Dacia au acceptat saptamana trecuta sa puna capat grevei, dupa ce compania a fost de acord sa majoreze salariile cu 22%.
Sindicatul Solidaritatea a anuntat luni ca a primit sprijinul membrilor pentru a organiza o greva la uzina ArcelorMittal din Galati.

Sindicatul cere o marire de peste 19%, dublu fata de cat oferise conducerea grupului.
Romania a atras anul trecut investitii straine directe de sapte miliarde euro (11 miliarde dolari) si peste opt miliarde euro in 2006.
La inceputul anului 2008, Nokia a anuntat ca va muta productia de la fabrica din orasul Bochum, Germania, la noua fabrica de 200 milioane euro din Cluj.

Sursa: 9am.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!