ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul va adopta ordonanta de infiintare a Oficiului pentru produse traditionale


 

Guvernul va adopta ordonanta de infiintare a Oficiului pentru produse traditionale


(15.04.2008)

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat ieri, dupa o prezentare facuta conducerii PNL, ca este foarte probabil ca Guvernul sa adopte in cursul acestei saptamani o ordonanta privind infiintarea Oficiului pentru produse traditionale.
Ciolos, invitat sa prezinte rezultatul activitatilor ministerului din ultimele sase luni, dar si proiectele pentru viitor, a precizat ca are in plan o mai buna valorificare a produselor pe piata, anume produsele traditionale. "Cred ca in aceasta saptamana vom trece in Guvern ordonanta privind crearea Oficiului pentru produse traditionale", a subliniat ministrul, care a adaugat ca, in paralel, a cerut Autoritatii Sanitar-Veterinare sa elaboreze niste proceduri pentru derogarile care pot fi acordate producatorilor mici care fac produse traditionale pentru a le putea comercializa pe toata piata nationala.
Pe de alta parte, Ciolos a mentionat ca va trebui organizata o discutie cu ministrul Finantelor, pentru a se veni cu propuneri legate de fiscalizarea agriculturii "pentru a incuraja iesirea la suprafata a productiei si comercializarea pe piata organizata". Ministrul s-a referit la crearea anumitor facilitati, fara a le numi explicit, pentru ca, de exemplu, sa se incurajeze producatorii de fructe si legume, produse care, in prezent, provin in mare parte din importuri.

Buget multianual pentru agricultura

Ciolos a precizat ca a vorbit conducerii PNL si despre realizarea unui program strategic pe termen mediu si lung care sa vizeze agricultura, precum si despre alcatuirea unui buget multianual pentru agricultura. Ministrul a afirmat ca, impreuna cu Ministerul Muncii, trebuie lucrat pentru clarificarea statutului atat al producatorului agricol, cat si al pensionarului in agricultura si a explicat ca nu se poate vorbi despre cresterea fiscalizarii in agricultura pana nu se pune la punct sistemul legislativ, juridic, de recunoastere a statutului de agricultor. Pe termen mediu, oficialii Ministerului Agriculturii trebuie sa se gandeasca la separarea productiei de subzistenta de productia pentru piata, a adaugat el. "Impreuna cu Ministerul Muncii lucram sa clarificam statutul atat al producatorului agricol, cat si al pensionarului in agricultura, pentru a ne concentra apoi pe terenurile care raman disponibile, pentru introducerea lor in productie. Nu putem vorbi despre cresterea fiscalizarii in agricultura pana nu punem la punct acest sistem legislativ, juridic, de recunoastere a statutului de agricultor", a apreciat ministrul. Ministrul Agriculturii a mentionat si ca programele de investitii trebuie sa continue, inclusiv revenirea la Programul Fermierul, pentru cofinantarea prin Programul de dezvoltare rurala, dar si pentru acoperirea unor cheltuieli care nu sunt eligibile in acest program, precum achizitia de animale de rasa.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!