ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Alianta bancara in finantarea agricultorilor


 

Alianta bancara in finantarea agricultorilor


(09.04.2008)

Agricultura reprezinta pentru Romania unul dintre cele mai importante sectoare economice, de aceea in cadrul seminarului de ieri, ''Finantarea rurala - O sansa pentru agricultura Romaniei?'', tema principala a fost finantarea sistemului agricol si obstacolele pe care le intampina producatorul roman. Astfel, reprezentantii MADR au declarat ca in termen de aproximativ o luna, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor sa ia credite pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, una dintre variante fiind subventionarea dobanzii cu fonduri de la bugetul de stat.
"Exista in studiu la minister eventualitatea de a continua in 2008-2009 Programul Fermierul, pentru ca pana la sfarsitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate inainte de aderare. O alta varianta ar fi subventionarea dobanzii, masura care s-ar putea aplica pana la sfarsitul Programului National de Dezvoltare Rurala", a declarat, ieri, Viviana Vasile, director in Ministerul Agriculturii. Ea a aratat ca o decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare, in circa o luna. "Nu am luat o decizie, daca mergem pe Fermierul sau daca intram direct pe piata, cu o forma de subventionare a dobanzii din fonduri bugetare", a afirmat Vasile.
Creditele sunt destinate cofinantarii proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si reprezinta continuarea Programului "Fermierul", un sistem similar care a functionat pentru proiectele SAPARD. Prin acest program, agricultorii vor contracta credite de la institutiile bancare cu care MADR incheie un acord.

CEC, BRD si Alpha Bank acorda agricultorilor 200 mil. euro

CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 mil. euro. "Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci implicate in program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, dupa seminarul Finantarea Rurala.
"Asa cum arata acum legea creditului agricol, ea nu asigura niciun confort bancilor pentru acordarea creditelor agricole. Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene si pentru a acorda credite in mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri pana la accesarea fondurilor europene", a mai spus Ghetea.
''Circa o optime (12%) din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultura, iar pana in 2011 banca vrea sa ajunga la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite”, a declarat acesta. “CEC a inceput deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro”, a aratat seful bancii.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!