ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fitch incadreaza Romania la risc investitional maxim


 

Fitch incadreaza Romania la risc investitional maxim


(08.04.2008)

Anuntata de economistii Fitch inca din luna septembrie a anului trecut, schimbarea de ton in privinta pericolelor unei investitii in Romania a avut loc. Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a incadrat Romania in cea mai ridicata categorie in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice, alaturi de alte tari, pe fondul cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut.
Cel mai recent raport al Fitch consemneaza: "Cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007 aceasta tendinta a fost reinversata, ceea a contribuit la accelerarea inflatiei".
Volatilitatea cursului de schimb reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului economic si al celui financiar romanesc, mai ales pentru ca 55% din imprumuturi sunt denominate in valuta, noteaza analistii.
Nu suntem singurii depunctati de Fitch, alaturi de Romania regasindu-se Kazahstan, Slovacia si Turcia.
"In cazul statelor incadrate in categoria MPI 3, creditul era in crestere intr-un ritm accelerat de o anumita perioada de timp, insa aprecierea monedelor nationale a fost cea care a deteminat schimbarea categoriei", se spune in raport. Nivelul MPI 3 caracterizeaza economiile cu o vulnerabilitate ridicata la pontentiale riscuri sistemice.
Orice schimbare de acest gen limiteaza apetitul investitorilor externi pentru plasamente, dar induce si dobanzi superioare in cazul in care autoritatile sau firmele din acel stat doresc sa se imprumute.

Sursa: Curentul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!