ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Europa introduce noi standarde urbane


 

Europa introduce noi standarde urbane


(03.04.2008)

Prin strategia Comisiei Europene, noţiunea de ecourbanism va schimba fundamental oraşele noastre

Conceptul de urbanism ecologic impune mărirea eficienţei energetice a clădirilor, noi reguli de utilizare a apei, noi materiale de construcţie, dar şi aer curat, trafic fluent şi zgomot redus. Pentru a respecta aceste norme, toate oraşele europene trebuie să-şi întocmească programe speciale de ecourbanizare.

Strategia Comisiei Europeane pentru urbanism ecologic arată că, până în 2013, oraşele de pe vechiul continent vor trebui să asigure un mediu propice de dezvoltare pentru oameni. Prin acest document, oficialii europeni încurajează iniţiativele autorităţilor locale prin care sunt realizate proiecte de dezvoltare durabilă a clădirilor, cu costuri cât mai mici pentru mediu.

Potrivit strategiei, autorităţile locale şi cele centrale sunt încurajate să încheie parteneriate prin care să promoveze acţiunile de mediu. Edilii trebuie să asigure, prin măsuri proprii, o calitate bună a aerului, trafic fluent şi niveluri scăzute ale zgomotului.

Program pentru clădiri verzi

Una dintre cele mai importante probleme ale oraşelor e îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor. De când a fost adoptată, strategia a fost primită cu entuziasm de către autorităţile locale, iar acum tot mai multe oraşe europene încep să lucreze la izolaţii performante pentru clădirile publice, prin care se reduc în mod semnificativ consumurile sistemelor de încălzire şi aer condiţionat.

Primul program european integrat de urbanism ecologic a început în 2004, când zece ţări europene au încheiat un parteneriat prin care îşi propuneau să-şi schimbe modul de folosire a resurselor. Edilii europeni au început de atunci să dea autorizaţii numai pentru clădiri ecologice, care nu numai să fie eficiente energetic, dar să se integreze cât mai bine în planurile urbanistice.

„Programul pentru urbanism ecologic nu numai că aduce contribuţii la lupta împotriva încălzirii globale, dar aduce schimbări majore în realizarea afacerilor, deoarece reduce consumul de energie", a declarat Paolo Bertoli, reprezentantul Comisiei Europene. În decembrie 2007, programul de urbanism ecologic a fost lărgit, când alte oraşe mari precum Frankfurt s-au alăturat proiectului.

Reguli verzi pentru urbanism

Arhitecţii-şefi ai oraşelor afiliate au criterii specia­le pentru acordarea auto­ri­zaţiilor de construcţie. Clă­dirile trebuie să fie orientate corect spre soare, permiţând utilizarea energiei solare, atât prin celule fotovoltaice, cât şi prin folosirea pentru faţadele însorite a materialelor ce reţin căldura, cuplată cu termoizolaţii de calitate. Specialiştii dau mare importanţă amplasării ferestrelor.

Astfel, cele dinspre sud absorb căldura soarelui, iar cele dinspre nord o lasă să se piardă. Plasarea de copaci foioşi în dreptul faţadelor însorite este utilă şi recomandată. Pomii au menirea să blocheze razele soarelui vara, astfel încât nevoia de răcire a spaţiului interior să fie redusă. Brazii sau molizii pot fi plantaţi pe laturile de nord ale clădirilor, pentru a apăra imobilele de vânturile reci dinspre sud.

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!