ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Euro cade de la 1,59 la 1,54 dolari


 

Euro cade de la 1,59 la 1,54 dolari


(24.03.2008) Inceputul săptămânii trecute a găsit moneda unică europeană la cea mai ridicată cotă,  începând cu 1999, anul lansării sale, faţă de cea americană, 1,5905 dolari. Creşterea monedei unice a fost o consecinţă a aversiunii faţă de risc a fondurilor de investiţii sau hedging, ce realizaseră plasamente pe pieţele unde se tranzacţioneaă materii prime, de care au profitat speculatorii. Această tendinţă s-a făcut resimţită în următoarele zile, euro coborând vineri la aproape 1,54 dolari, la aceasta contribuind şi mini-vacanţa datorată Paştelui catolic.
Marţi, Rezerva Federală americană a redus dobânda sa de politică monetară de la 3 la 2,25%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, diminuare care fusese deja luată în calcul de traderi, care consideră că minimul la care ar putea recurge banca centrală a SUA ar fi cel de 1,50%. Scăderea dobânzii a provocat un reviriment pe piaţa acţiunilor, datorită obţinerii unor credite la costuri mai reduse pentru cumpărarea de titluri.
A fost cea de-a şasea decizie de reducere a dobânzii, începând cu septembrie 2007, când aceasta era de 5,25%, unul dintre cele mai ridicate nivele din zona marilor puteri. Noua tăiere a adus dobânda sub nivelul inflaţiei din SUA, ceea ce face ca dolarul să rămână sub presiune, având în vedere că dobânda Băncii Centrale Europene a stagnat şi luna aceasta la 4%, iar cea a Băncii Angliei este de 5,25%, ceea ce reduce apetitul pentru investiţiile în bonurile de Tezaur americane, principala ţintă investiţională şi element de reglare a deficitului de cont.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!