ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Uniunea Europeană ne dă bani, numai să īnvăţăm să investim


 

Uniunea Europeană ne dă bani, numai să īnvăţăm să investim


(19.03.2008)

64 mld. euro de cheltuit de la UE
Birocraţia excesivă şi lipsa informării, piedici în obţinerea fondurilor UE
Pentru maximizarea şanselor, finanţarea trebuie să fie însoţită de consultanţă

România ar putea cheltui, în următorii 4 - 6 ani, fonduri de 64 miliarde euro, din care 32 miliarde euro reprezentând finanţări UE, iar restul sume asigurate de stat şi provenite din investiţii străine directe, a declarat ieri ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi. Astfel că în timp ce acesta îndeamnă la tot mai multe investiţii străine directe, în ultimul raport EIU, specialiştii atrag atenţia că datorită finanţării deficitului de cont curent în principal prin investiţii străine directe, România a devenit una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe. Riscurile legate de nivelul înalt al deficitului de cont curent al României, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, şi de finanţarea acestuia au fost subliniate de mai mulţi economişti naţionali şi internaţionali. Pentru acest an, estimările indică atingerea pragului de 15% din PIB.

Uniunea Europeană vine cu bani, dar trebuie ca şi România să contribuie

64 miliarde de euro are de cheltuit România în 4 - 6 ani din fonduri UE, cofinanţări şi investiţii străine directe. Fondurile structurale vor totaliza 32 de miliarde de euro, iar contribuţia statului român se va ridica la 10 miliarde de euro, a afirmat ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, într-un seminar pivind dezvoltarea IMM-urilor organizat la Bistriţa, preluat de Mediafax. "Experienţa unor state care au reuşit să aibă un grad bun de absorbţie - Spania şi Portugalia - ne arată că, la un euro adus din Comunitatea Europeană, vine o investiţie directă de cel puţin încă un euro. Deci ne-am putea aştepta, dacă ne mişcăm bine şi accesăm fondurile structurale, să fim obligaţi să cheltuim în România 64 miliarde de euro. Suma este extrem de mare şi este motivul pentru care noi invităm companii spaniole cu experienţă, cât şi companii româneşti, să vină să acceseze aceste fonduri", a spus Silaghi.
Ministrul a adăugat că accesarea fondurilor structurale nu este facilă, din cauza birocraţiei impuse de Comisia Europeană, însă oficialul consideră că situaţia este normală, întrucât "pe banii lor noi trebuie să jucăm după regulile lor".
Asistenţa din partea UE a pus în practică o serie de măsuri menite să accelereze creşterea sectorului IMM. Aceste măsuri au condus la rezultate semnificative. Până în prezent, aportul sectorului IMM la PIB a crescut la 60%, ponderea IMM în totalul forţei de muncă angajate a ajuns la 50,5%, iar valoarea exporturilor la 24,4% din total.

Investiţiile străine directe sporesc vulnerabilitatea ţării la turbulenţele externe

Finanţarea deficitului de cont curent s-a realizat în principal prin investiţii străine directe, însă aceste venituri se vor diminua, pe măsură ce procesul de privatizare se va finaliza, amintesc economiştii într-un raport al EIU, prezentat de Mediafax. "Europa Centrală şi de Est au beneficiat de creşterea încă puternică din zona euro, deşi în cazul unor state, precum România şi Bulgaria, cerinţele de finanţare externă sunt ridicate, astfel că aceste ţări sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune în raport. În ceea ce priveşte ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007, exceptând Malta, EIU anticipează încetinirea creşterii economice la 4,9% în acest an şi la 4,7% în 2009, comparativ cu 6% anul trecut. În acelaşi timp, economiştii prognozează o inflaţie de 5% în acest an, în statele menţionate, faţă de 4% anul trecut. Creşterea preţurilor va încetini la 3,5% anul viitor, potrivit raportului. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează pentru acest an o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, după ce în 2007 avansul economic s-a situat la 6%.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!