ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Orasele vor mai multi bani din taxele locale


 

Orasele vor mai multi bani din taxele locale


(17.03.2008)

Primarii oraselor au criticat faptul ca multe taxe percepute pe teritoriul lor contribuie uneori in mod ilegal la bugetele judetene si la cel de stat, in timp ce localitatile lor primesc prea putini bani de la Guvern.

Descentralizarea oraselor va ramane o forma fara fond atata vreme cat nu se adopta masuri concrete, care sa aduca decizia si resursele financiare la nivel local, pentru a fi utilizate in folosul cetateanului, au conchis primarii a peste 130 de orase dupa intalnirile avute cu presedintele Basescu, cu premierul

Tariceanu si cu ministrul Vosganian (Finante), in cadrul reuniunii Asociatiei Oraselor din Romania (AOR). Primarii sustin ca multe taxe sunt preluate de bugetul de stat sau de cele judetene si, in contrapartida, Guvernul le aloca prea putini bani. Potrivit Strategiei dezvoltarii oraselor, adoptata de AOR, dezvoltarea tarii trebuie sa porneasca de la cetatean. Acestuia trebuie sa i se ofere o infrastructura adecvata, spitale, licee, scoli si judecatorii, pentru a fi relaxat, a aratat Ionel Chirita, primarul Harsovei si presedinte al AOR.

 

In timp ce presedintele Basescu a apreciat ca indreptatite cererile edililor, premierul le-a cerut acestora sa absoarba fonduri UE.  seful statului a promis ca va ramane sustinatorul descentralizarii si a criticat revenirea la clientelism in alocarea banilor catre primarii: "Datorita revenirii la sistemul din perioada 2000-2004, nu mai puteti avea nici un fel de certitudine. Totul s-a reasezat din nou pe un sistem posibil clientelar".

Sursa: Romania Libera

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!