ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania, favorizata de incetinirea economiei mondiale


 

Romania, favorizata de incetinirea economiei mondiale


(17.03.2008)

Property Secrets: Situatia externa ne fereste de supraincalzire“Economia romaneasca, incredibil de puternica in contextul actual”.Erste ne recomanda investitorilor straini.

Incetinirea cresterii economiei mondiale, in urma extinderii problemelor de pe piata americana a creditelor la nivelul sectorului financiar international, este benefica pentru Romania, Bulgaria si alte state din regiune, care se aflau in pericol de supraincalzire, potrivit Property Secrets, preluat de Mediafax.
Asadar, in sfarsit o veste buna pentru tara noastra, care, potrivit studiilor in domeniu, a fost cea mai afectata din regiune de tulburarile financiare propagate tocmai din Statele Unite, de anul trecut.
"Exista factori fundamentali care permit unor economii precum Romania, Slovacia, Polonia si Cehia sa faca fata ritmului mai lent de dezvoltare a economiei mondiale", a declarat Robin Bowman, director editorial al Property Secrets, companie specializata in consultanta si cercetare in domeniul imobiliar. Economiile acestor tari sunt incredibil de puternice, in contextul problemelor generale la nivel mondial, si, cu toate ca va avea loc o incetinire a avansului, aceasta nu va fi excesiva, se arata in studiu.
Pietele din regiune continua sa afiseze rate semnificative de crestere in ceea ce priveste economia si companiile.
Rapoartele companiilor de rating preconizeaza o crestere economica puternica si in 2008, insa intr-o usoara scadere fata de anii precedenti, datorita politicii expansioniste.
"Este exact ceea ce aveau nevoie economiile din Europa Centrala si de Est, in special Romania si Bulgaria. Incetinirea ar fi avut loc oricum. Este bine ca acest fapt se produce inainte ca pietele imobiliare si economiile in ansamblul lor sa se supraincalzeasca periculos", a aratat Bowman.
Estimarile pentru 2007 indica o crestere cu 5,8% fata de 2006 si previziunile pentru 2008 arata o crestere cu 5,2% fata de 2007. Atributele pozitive si reale de care se bucura Romania, in prezent, sunt piata interna relativ mare si forta de munca calificata, ieftina. Apoi, integrarea in Uniunea Europeana a imbunatatit perspectiva economica a tarii. Aceasta s-a concretizat intr-un aflux de investitii straine directe ce a permis pana acum tarii sa-si acopere deficitele externe, fara prea mare dificultate, si sa creeze un amortizor pentru rezervele in valuta. Nici sectorul public nu sta prea rau, prezentand un nivel scazut al indatorarii. Leul romanesc a fost supus inca de anul trecut, unor puternice presiuni. Reactia guvernului la riscul supraincalzirii economiei a fost total  inadecvat, atat veniturile, cat si politica fiscala continua sa fie expansioniste, ceea ce ar putea mari presiunile inflationiste.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!