ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Vosganian vrea fiscalizarea agriculturii


 

Vosganian vrea fiscalizarea agriculturii


(17.03.2008)

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a anuntat ca vrea sa fiscalizeze agricultura  pentru a aduce venituri suplimentare la buget, estimate la minimum un miliard de euro anual. „Obiectul meu este sa fiscalizez piata agricola. Acesta este si motivul pentru care, cu Ministerul Agriculturii, avem un program de crestere a fiscalizarii economiei agrare, deci creare de ferme si salarizare de oameni, ca sa avem bani de acolo. Pierdem cel putin un miliard de euro pe an din cauza structurii arhaice a agriculturii”, a declarat Vosganian.

Anul trecut agricultura a fost singurul sector economic care a inregistrat o scadere, de 1,3%, comparativ cu 2006. Constructiile au depasit astfel pentru prima data agricultura ca pondere in PIB cu o cota de 9,1% fata de numai 6,6%, cea a sectorului agricol. Practic, in comparatie cu 2001, agricultura si-a injumatatit ponderea in PIB.

Anul trecut au fost inregistrati in Registrul Fermelor circa 1,2 milioane de fermieri care detin mai mult de 1 ha teren agricol. Gradul mic de fiscalizare a agriculturii reiese si din faptul ca in 2005, de exemplu, din cele 4,1 milioane de exploatatii agricole numai 17.800 aveau statut juridic. Mai mult de un sfert dintre acestea apartineau atunci statului. Fiscalizarea ar putea incuraja micii producatori sa se organizeze in ferme mai mari, fapt care ar putea duce la cresterea productivitatii si a veniturilor aduse la bugetul de stat prin incasarea taxelor.

Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!