ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Cea mai chinuitoare dintre intrebari: Este sau nu este recesiune?


 

Cea mai chinuitoare dintre intrebari: Este sau nu este recesiune?


(15.03.2008)

Marile puteri economice ale lumii se zbat literalmente sa evite caderea in capacana recesiunii. Si, odata cu ea, in aceea mult mai infricosatoare a …panicii generalizate.  Politicieni, conducatori de mari institutii economice internationale sau de banci centrale,  si nu in ultimul rand, cercuri de afaceri apeleaza „in cascada” la masuri disperate pentru a opri tavalugul crizei care se apropie irezistibil.  Zilnic, aflam cate ceva despre demersurile lor. Si, tot zilnic, despre suisurile si coborasurile imprevizibile ale economiei mondiale.

  • A mai venit  o „miercure neagra”


Uneori, se pare ca tentativa de tine lucrurile in frau le reuseste.  Alteori, dimpotriva, economia se da literalmente peste cap. Exact ceea ce s-a intamplat miercurea trecuta, zi care cu siguranta va fi inscrisa pe rabojul „zilelor negre” ale economiei mondiale.

Doar cu 24 de ore mai inainte, bancile centrale din Anglia, Canada si Elvetia, impreuna cu Banca Centrala Europeana, hotarasera, intr-un efort concertat, sa mareasca lichiditatea pietei, care se contractase vazand cu ochii in ultimele luni. A fost adusa in discutie o „injectie” deloc neglijabila de 200 miliarde de dolari, bani ce urmeaza sa fie introdusi treptat in circuitele financiare, adaugand-se  altor 200 miliarde, folositi ceva mai devreme  de autoritatile americane in acelasi scop, in bancile proprii.

Toata lumea se astepta sa culeaga roadele unei cooperari  si interventii financiare de anvergura. si a venit …prapadul: barilul de petrol a sarit la New York pragul de peste 111 dolari, uncia de aur a flirtat pe piata londoneza cu un pret inimaginabil in urma cu catva timp-1 000 de dolari. Simultan, dolarul a continuat sa-si dilueze substanta in fata celorlale monede. Comparat cu euro, a ajuns la un raport de schimb aproape umilitor -  peste 1,56 -  cedand, totodata, din greu teren in fata yenului. Pentru prima oara din 1995, dolarul valoreaza mai putin de 100 de yeni.

Prima intrebare: de ce au iesit lucrurile pe dos? Ce anume a provocat acest multiplu seism ? Raspuns nu greu de aflat. Cu o zi inainte, Departamentul american al Comertului  daduse publicitatii bilantul pe februarie al vanzarilor cu amanuntul. O cadere de  0,6 procente, cifra aparent nu prea mare,  enorma insa la scara economiei americane  si, mai cu seama, de 3 ori mai mari decat anticipasera analistii. in plus, nu a fost afectat doar un sector sau altul al comertului american, ci toate. Au scazut in corpore vanzarile legate de gospodariile individuale:  alimentatie, imbracaminte, mobilier, gradinarit ;  s-au diminuat si vanzarile auto. Deceptie, asadar, uriasa! Mai ales, ca nu  este singura veste proasta. Ea se completeaza cu raportul asupra somajului, la randul sau ingrijorator.

35 000 de cereri de somaj facute saptamanal. Sunt doua lovituri puternice date consumului americanilor, consum care sustine in proportie de doua treimi cresterea economica a tarii.

Cei care cunosc  acesta piata si actioneaza pe  ea, intrevad urmarea: FED va opera, probabil, o noua reducere a dobanzii de referinta. De altfel, administratia americana a ajuns sa se roage de  cetatenii ei sa …consume. Tony Fratto, purtator de cuvant la Casa Alba, a lansat sloganul: „Consumatorii trebuie sa cheltuiasca”, amintindu-le de cele 152 miliarde de dolari, alocate la initiativa presedintelui Bush pentru „dezmortirea” economiei americane.

  • Petrolul si aurul „sar in aer”


Ca in  cunoscutul proverb cu cioara din mana, piata a intrat automat in fibrilatie si a urmat, asa cum spuneam, o „miercure neagra”. Hipertrofia  dolarului a atras dupa ea scumpirea abrupta a pretului pe pietele petroliere si cresterea  fara precedent a pretului aurului.

Sursa: Hotnews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!