ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Cresterea exporturilor, peste cea a importurilor


 

Cresterea exporturilor, peste cea a importurilor


(10.03.2008)

Ritmul de crestere a exporturilor l-ar putea depasi in acest an pe cel al importurilor, dupa o perioada de sase ani, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

In prognoza preliminara de primavara, publicata vineri, CNP apreciaza ca exporturile de produse romanesti ar putea inregistra in acest an un avans de 17,4% fata de anul trecut. In acelasi timp, importurile de produse vor creste cu 15,6% in raport cu anul 2007. Totusi, dintr-o anumita perspectiva, acest lucru are si aspecte negative. Anume ca aceasta depasire vine pe fondul temperarii cresterii atat a importurilor, cat si a exporturilor.

Acest lucru inseamna ca importurile au un ritm de crestere inferior exporturilor, dar nu pentru ca exporturile ar consemna un avans puternic.

Si exporturile, si importurile se tempereaza, isi reduc turatia, doar ca importurile isi reduc mai mult turatia, astfel incat sunt depasite de exporturi. Iar aspectul negativ este ca scaderea importurilor duce la o incetinire a consumului, iar incetinirea cosnumului se repercuteaza asupra cresterii economice.

“Daca ar creste exporturile, atunci ar trebui sa avem o crestere economica mai puternica. Ma tem insa ca avem de-a face cu o contractie a importurilor. O astfel de contractie conduce la o incetinire a ritmului de crestere economica, deoarece cresterea economica se bazeaza pe consum, iar consumul pe importuri”, a declarat, pentru Business Standard Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Sursa: Standard.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!