ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » UE nu mai vede cu ochi buni programul de convergenţă al Romāniei


 

UE nu mai vede cu ochi buni programul de convergenţă al Romāniei


(25.02.2008)

Încă un semnal negativ pe adresa celor din Calea Victoriei vine de la Consiliul Uniunii Europene, care afirmă că "economia României dă semne clare de supraîncălzire". Afirmaţia este trecută în avizul Consiliului UE privind programul de convergenţă actualizat al României pentru perioada 2007-2010.
"România a înregistrat o creştere economică puternică, de ordinul a 6,5 % în medie anual, între 2003 şi 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performantă dă semne clare de supraîncălzire, prezentând un deficit extern ridicat şi în creştere şi o reducere a finanţărilor provenite din ISD (investiţii străine directe), în pofida nivelului ridicat al investiţiilor altele decât cele legate de privatizări, dar totuşi atenuate datorită unei proporţii mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu şi lung, potrivit informaţiilor disponibile în prezent pentru anul 2007", se spune în avizul Consiliului.
Deficitul tot mai ridicat de forţă de muncă, creşterea puternică a salariilor şi dezvoltarea rapidă a împrumuturilor contractate de gospodării reprezintă alte semne ale supraîncălzirii. Creşterea bruscă a inflaţiei, după o lungă perioadă de dezinflaţie reuşită, a fost declanşată în principal de şocuri asupra factorilor de ofertă, cauzate de performanţele slabe ale sectorului agricol în 2007, în urma intemperiilor. Aceasta a fost agravată de efectele asupra cererii globale ale creşterii veniturilor şi creditelor, ale politicilor nerestrictive în materie fiscală şi de salarizare a sectorului public şi ale deprecierii leului începând cu luna august 2007 (după aprecierea din ultimii ani).

Sursa: Curentul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!