ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Bani nerambursabili pentru firmele mici cu ambiţii mari


 

Bani nerambursabili pentru firmele mici cu ambiţii mari


(25.02.2008)

Firmele mici şi mijlocii care au proiecte de extindere sau diversificare a producţiei pot beneficia, în perioada 2008-2013, de finanţări în valoare de peste 376 de milioane de euro. Solicitantul trebuie să demonstreze că este profitabil şi că nu are datorii la stat.

Consiliul Concurenţei a avizat, recent, o schemă de ajutor de stat pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul va fi implementat de către Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, va avea două componente şi va fi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul statului. „Alocarea financiară orientativă pe perioada 2007-2013, pentru ambele scheme de investiţii, este de aproximativ 376,25 milioane euro, din care 244,09 milioane sunt pentru investiţii cu ajutor financiar nerambursabil de până în 250.000 de euro, iar 132,16 milioane sunt pentru cele cu grantul cuprins între 251.000 şi 1.500.000 de euro“, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale.

Cererile de finanţare se vor putea depune la sediul ministerului şi la oficiile teritoriale ale acestuia, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial detaliile referitoare la Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1. „Vor beneficia de facilităţi un număr de până la 2.000 de întreprinderi mici sau mijlocii, care realizează investiţii iniţiale constând în crearea de noi amplasamente de producţie, extinderea unui amplasament de producţie deja existent, diversificarea producţiei sau schimbarea fundamentală a procesului de producţie“, precizează Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Categorii excluse

Restricţiile impuse de reglementările Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat exclud de la finanţare, în cadrul acestei scheme, firmele care au activităţi în domeniul pescuitului şi al acvaculturii, pe cele care desfăşoară activităţi legate de producţia primară a unor produse agricole, construcţiile navale, industria cărbunelui şi industria siderurgică, sectorul fibrelor sintetice sau sectorul transporturilor. De asemenea, nu se acordă finanţare  în mod special pentru sprijinirea activităţilor de export către terţe state sau către ţările membre ale Uniunii Europene şi nici pentru utilizarea cu precădere a produselor naţionale în detrimentul produselor importate.

Conform reglementărilor UE în ceea ce priveşte ajutorul de stat, companiile care depun cereri de finanţare trebuie să susţină o parte din costurile proiectului. Contribuţia este de minimum 40% în cazul firmelor mijlocii şi de cel puţin 30%, pentru întreprinderile mici. „Beneficiarul facilităţilor trebuie să facă dovada contribuţiei proprii de minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, în funcţie de categoria întreprinderii, regiunea unde va fi implementat proiectul şi procentajul ajutorului de stat. Această contribuţie va fi asigurată fie din resursele proprii ale beneficiarului, fie prin finanţare externă (de exemplu, credit bancar), într-o formă liberă de ajutor de stat“, explică Gheorghe Oprescu.

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!