ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » ANSVSA propune peste 10 ştampile de marcare a cărnii


 

ANSVSA propune peste 10 ştampile de marcare a cărnii


(25.02.2008)

ANSVSA propune marcarea cărnii în funcţie nu doar de tipul unităţii de procesare, ci şi de programul de eradicare a pestei, astfel încât în România se vor utiliza peste 10 tipuri de ştampile, faţă de una ovală folosită în UE. "România se confruntă cu o situaţie particulară. Pe de o parte, avem unităţi autorizate pentru schimburi comunitare sau unităţi aflate în perioadă de tranziţie. Pe de altă parte, avem pestă porcină şi carnea de porc trebuie marcată în funcţie de tipul de vaccin utilizat. Prin urmare, vom avea peste 10 tipuri de marcare a cărnii, iar în Uniunea Europeană se foloseşte o singură ştampilă, cea ovală", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan. Normele privind comercializarea cărnii, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, impuneau marcarea cărnii fie cu ştampilă ovală, fie rotundă. Ulterior, la sfârşitul lunii martie 2007, ANSVSA a schimbat sistemul de marcare şi a stabilit utilizarea unei ştampile în formă hexagonală, faţă de cea ovală stabilită iniţial. Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, marcarea cărnii trebuie să ţină cont de tipul de vaccin utilizat pentru prevenirea pestei porcine, fiind impuse noi tipuri de ştampile cu forme hexagonale, pătrate, triunghiulare, dreptunghiulare sau pentagonale. Astfel, pentru carnea provenită de la porcine vaccinate cu vaccin Marker şi crescute în ferme comerciale autorizate pentru schimburi intracomunitare, marca de sănătate este o ştampilă de formă hexagonală, cu dimensiuni de 6,5 cm/3,5 cm. Dacă unităţile sunt în perioadă de tranziţie, trebuie să se folosească o ştampilă în formă rotundă.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!