ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Economia Romāniei, supraturată


 

Economia Romāniei, supraturată


(25.02.2008)

Deficitul extern în creştere, investiţiile străine - în scădere
Evoluţia inflaţiei, nefavorabilă
Programul de convergenţă, în pericol

Semnele incontestabile ale supraîncălzirii sunt deficitul tot mai ridicat de forţă de muncă, creşterea puternică a salariilor şi dezvoltarea rapidă a împrumuturilor . "România a înregistrat o creştere economică puternică, de ordinul a 6,5% în medie anual, între 2003 şi 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performantă dă semne clare de supraîncălzire, prezentând un deficit extern ridicat şi în creştere (estimat la aproape 13 % din PIB în 2007) şi o reducere a finanţărilor provenite din investiţii străine directe, în pofida nivelului ridicat al investiţiilor altele decât cele legate de privatizări, dar totuşi atenuate datorită unei proporţii mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu şi lung, potrivit informaţiilor disponibile în prezent pentru anul 2007", se spune în avizul Consiliului, prezentat de Mediafax.
Creşterea bruscă a inflaţiei, după o lungă perioadă de dezinflaţie, a fost declanşată în principal de şocuri asupra factorilor de ofertă, cauzate de performanţele slabe ale sectorului agricol în 2007, în urma secetei puternice. Aceasta a fost agravată de efectele asupra cererii globale ale creşterii veniturilor şi creditelor, ale politicilor nerestrictive în materie fiscală şi de salarizare a sectorului public şi ale deprecierii leului începând cu luna august 2007 (după aprecierea din ultimii ani). România trebuie să se apropie de PIB-ul mediu pe cap de locuitor al UE-27, însă este imperativ să remedieze dezechilibrele externe crescânde, atenţionează Comisia.
"Scenariul macroeconomic care stă la baza programului prevede o accelerare a creşterii PIB-ului de la 6,1 % în 2007 la 6,5 % în 2008, acesta urmând a se fixa la 5,8 % în 2010. Pe baza informaţiilor disponibile în prezent, creşterea prevăzută în 2008 şi 2009 este oarecum optimistă. În special, este neclară modalitatea potrivit căreia se va putea realiza reducerea contribuţiei negative a exporturilor nete la creştere într-un context caracterizat de creşterea costurilor unitare ale forţei de muncă şi de puternice presiuni ale cererii, accentuate datorită unei politici fiscale nerestrictive", se menţionează în document.
Comisia Europeană estimează pentru acest an o creştere economică de 5,9% şi de 5,8% în 2009. Executivul UE nu prezintă o prognoză privind PIB în 2010.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!