ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Leul bate euro la imprumuturi cind cursul ajunge la 3,9 lei


 

Leul bate euro la imprumuturi cind cursul ajunge la 3,9 lei


(18.02.2008)

In conditiile in care aveti un credit de nevoi personale, la dobinzile actuale diferenta dintre rata la creditul in euro si cel in lei ar fi recuperata la o depreciere de 6,5% a leului.

O depreciere procentuala de peste 6,5% a monedei nationale sau un euro de 3,9 lei reprezinta echivalentul unei schimbari de pozitii intre creditul in euro si cel in lei. In conditiile actuale de dobinda, diferentele de costuri intre imprumuturile in moneda nationala si cele in moneda europeana avantajeaza cel de-al doilea tip de credit. Cind acceseaza insa un credit in alta moneda decit leul, romanii se expun unui risc in plus: riscul valutar. Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis in nenumarate rinduri mesajul de a ne imprumuta in moneda in care obtinem veniturile, adica in majoritate in lei. Cu toate acestea, creditul in valuta domina ca pondere in totalul creditarii, saltat mai ales de imprumuturile in euro. Acest fapt se datoreaza tocmai diferentelor de dobinda care avantajeaza imprumuturile in euro sau in franci elvetieni.

Cu toate acestea, o depreciere de numai 6,5% a monedei nationale in raport cu euro ar duce valoarea ratei la creditul in valuta peste cea a creditului in lei. Un calcul realizat de Cotidianul si care ia in considerare cele mai bune oferte de credit de nevoi personale (predominant in totalul finantarilor) arata ca, daca euro ar ajunge la 3,9 lei, rata ar deveni ceva mai mare la creditul in euro. Pentru un credit de nevoi personale, cea mai buna oferta o gasim la Alpha Bank, unde dobinda la euro este de 9,75%, iar Dobinda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la 13,24% pe an. Cel mai bun credit in lei presupune o dobinda de 12,5% si o DAE de 16,59% pe an.

Sursa: Cotidianul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!