ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Spaţiul Schengen ajunge la graniţa cu Romānia


 

Spaţiul Schengen ajunge la graniţa cu Romānia


(19.12.2007)

De vineri, punctele de frontieră vor fi desfiinţate pe o mare suprafaţă a Europei de Est, iar călătoriile către ţările UE vor fi lipsite de inconvenienţe.

Spaţiul Schengen se va extinde substanţial începând de vineri, 21 decembrie. Nouă ţări, dintre care opt est-europene, vor implementa acordul de liberă circulaţie.

Ţările ce vor intra în zona Schengen sunt Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Malta. În termeni practici, a deveni ţară Schengen înseamnă a renunţa la punctele de frontieră cu celelalte ţări membre. Din punctul de vedere al călătorilor, deplasarea către vest va fi lipsită de orice fel de inconvenienţe. Unul dintre factorii-cheie ai libertăţii de circulaţie în zona Schengen este cel economic, fiind eliminată birocraţia şi timpul pierdut la frontiere.
Mai multe festivităţi vor marca momentul, cele mai importante fiind organizate în localităţile Zittau, Bogatynia and Hrádek nad Nisou, unde se întâlnesc graniţele dintre Germania, Polonia şi Cehia. Vor participa reprezentanţi ai guvernelor celor trei ţări şi premierul Portugaliei, ţară care deţine preşedinţia UE, iar oficialii vor face o plimbare simbolică traversând frontierele între cele trei ţări vecine.
Ministrul de interne al Poloniei, Grzegorz Schetyna, consideră aceste ceremonii simbolice pentru o naţiune care a suferit de pe urma erei comuniste. „Este un vis ce a devenit realitate pentru generaţii de polonezi care s-au luptat să devină parte a Europei fără graniţe. Abia acum se încheie procesul care a început în 1989, marcând căderea comunismului", a declarat el, citat de presa de la Varşovia.

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!