ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Declinul economic taie pofta investitorilor străini


 

Declinul economic taie pofta investitorilor străini


(19.12.2007)

În noiembrie s-au tranzacţionat în medie doar 14,2 mil. euro
Deficitul de cont curent şi inflaţia, principalii factori determinanţi

Deteriorarea deficitului de cont curent, inflaţia, dar şi înrăutăţirea perspectivei ratingului de ţară din partea agenţiei de evaluare Standard & Poor's au determinat în ultimele luni o diminuare a interesului investitorilor faţă de piaţa financiară românească, se arată într-un comunicat al societăţii de administrare a fondurilor deschise de investiţii East Capital.
"Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scăderea apetitului investitorilor faţă de piaţa financiară românească: volumul mediu tranzacţionat în noiembrie a fost de 14,2 milioane Euro, faţă de 22,8 milioane Euro în luna iulie", a subliniat Marcus Svedberg, economist-şef în cadrul companiei East Capital. Indicatorii macroeconomici din România au început să dea semne de deteriorare în ultimele luni, se arată în comunicat. Astfel, economiştii East Capital arată că deficitul de cont curent s-a accentuat şi a avut o creştere anuală de 87% în primele opt luni din 2007 comparativ cu intervalul similar din 2006, întrucât importurile masive au continuat să mărească puternic deficitul comercial. Potrivit datelor băncii centrale, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele zece luni un deficit de 13,34 miliarde euro, în creştere cu 71,7% faţă de nivelul consemnat în perioada similară a anului trecut, reprezentând 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007. Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 14,03 miliarde euro, mai mare cu 61,8% faţă de de ianuarie-octombrie 2006.
Din cauza creşterii deficitului de cont curent şi a cheltuielilor avute în vedere de Guvernul de la Bucureşti, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a redus, la începutul lunii noiembrie, la “negativ” de la “stabil” perspectiva asociată ratingului suveran acordat României. "Revizuirea perspectivei reflectă răspunsul limitat al politicilor Guvernului faţă de creşterea rapidă a dezechilibrelor externe. Politicile fiscale şi de venituri au un caracter expansiv şi există şansele ca viitoarele alegeri să stimuleze creşterea în continuare a cheltuielilor", a apreciat agenţia de rating.
Totodată, în comunicatul companiei se arată că banca centrală a urcat inflaţia prognozată pentru 2007 la 5,7%, faţă de plafonul de 5% stabilit iniţial. În luna noiembrie preţurile de consum din România au urcat cu 0,93%, inflaţia anuală ajungând la un nivel de 6,67%, pe fondul unor scumpiri importante de 1,21% în sectorul serviciilor. Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de Banca Naţională a României pentru întregul an.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!