ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Preţul gazelor, Ón aer


 

Preţul gazelor, Ón aer


(19.12.2007)

Gazele naturale se vor scumpi cu 30% în 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit căreia anul viitor majorarea va fi sub 4%, cât e estimată rata inflaţiei.
Preţurile la gazele naturale vor creşte cu o treime în 2008 dacă actualele cotaţii ridicate ale ţiţeiului pe plan internaţional se vor menţine. Potrivit lui Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, se aşteaptă majorări de circa 10% începând din ianuarie 2008. "Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10% începând din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de aşteptat pentru întreg anul 2008", a precizat Saul.
Motivul creşterii este ponderea mare a gazelor naturale din import. Consumul din România este asigurat de producţia internă în proporţie de 60% şi 40% din importuri. "Preţul este legat de preţul petrolului comercializat pe pieţele internaţionale. În ultimele luni, preţul petrolului pe pieţele internaţionale şi-a continuat tendinţa ascendentă.
Începând cu 1 ianuarie 2008, preţurile gazelor naturale de import vor creşte şi pentru România cu aproape 20%, iar până la sfârşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ 60%, dacă preţul petrolului îşi menţine acelaşi nivel ridicat", a adăugat Saul.
CALCUL. Gigantul rus Gazprom a anunţat deja scumpiri pentru furnizarea de gaze în Europa, şi, ca un domino, alte companii occidentale, precum Gaz de France şi Centrica, au cerut majorări. Problema calculului nu este însă aşa de simplă, deoarece până acum, datorită iernii blânde, gazele de import au fost doar 26% din totalul consumului, faţă de 40% cât e estimarea ANRE. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, datorită diferenţei între importurile efective şi estimarea folosită de ANRE, nu ar exista motive pentru creşterea preţurilor de la 1 ianuarie.
Sursa: Jurnalul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!