ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: 'Accentul - pe cetateni!'


 

Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: 'Accentul - pe cetateni!'


(12.12.2007)

Chiar daca in mecanismul de implementare al 'banilor europeni' se subliniaza in special dimensiunea politica si cea tehnica, nu trebuie sa uitam de cetateni. Cu ei trebuie sa inceapa si cu ei trebuie sa se incheie orice evaluare a 'implementarii corecte' a fondurilor europene.

Recent am facut parte dintr-o echipa care a analizat perceptia fondurile europene de catre cei care coordoneaza federatiile europene din Bruxelles. Am avut un esantion de 294 de raspunsuri, deci fara a pretinde ca rezultatul este stiintific, putem sa il incadram ca fiind un sondaj indicativ. Federatiile europene sunt mai mult pesimiste decat optimiste in accesarea fondurilor comunitare. Chiar daca 27% 'au aplicat si sunt satisfacuti cu implementarea', aproape 50% dintre cei intervievati au acordat raspunsuri pe linia: 'cred ca este relevant pentru organizatia mea, dar procedura este prea complexa' (14%), 'nu am auzit de asa ceva' (13%) sau chiar 'poate sa fie relevant, dar este dificil fara contacte cu persoane responsabile de astfel de proiecte' (12%). Se pare ca si la centru, in Bruxelles, exista perceptia ca pentru a accesa finantari comunitare trebuie sa ai contacte personale si ca implementarea nu este floare la ureche.

Daca ne referim la fondurile europene avem in vedere 3 paliere. Primul este cel politic. Romania este membra a Uniunii Europene si avem acum acces la mult- visatele fonduri comunitare. Am semnat tot ce se putea semna pe anul acesta si acum e timpul implementarii.

Sursa: Euractiv, 12 Decembrie 2007

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!