ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Populatia surclaseaza companiile la contractarea de credite


 

Populatia surclaseaza companiile la contractarea de credite


(12.12.2007)

Creditul neguvernamental isi continua cresterea rapida, segmentul populatiei fiind cel mai dinamic (69% crestere anuala in septembrie 2007)

Creditele destinate populatiei insumeaza circa 60 miliarde lei, din care trei sferturi sunt finantari pe termen lung.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, atrage atentia ca structura creditului este mai riscanta decat dinamica, pe fondul inclinatiei catre indatorare a populatiei. Aceasta se indatoreaza tot mai mult pentru achizitionarea de bunuri de consum (78% din imprumuturile acordate persoanelor fizice) si pe termene tot mai lungi. Asta face ca averea populatiei sa fie relativ afectata (valoarea bunurilor de consum achizitionate prin credit se depreciaza mai rapid comparativ cu amortizarea imprumutului), dar riscul de credit este amanat.
Creditele destinate companiilor totalizeaza aproape 70 miliarde lei, din care mai mult de jumatate sunt finantari in valuta, respectiv 37,4 miliarde lei.
Florin Georgescu precizeaza ca imprumuturile atrase de la banci reprezinta doar 8% din pasivele companiilor, in conditiile in care finantarea de la companiile-mama din strainatate ramâne la un nivel foarte ridicat, reprezentând jumatate din soldul creditelor corporate.

Sursa: Saptamana Financiara, 12 Decembrie 2007

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!