ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Comisia Europeana vrea sa imbunatateasca accesul micilor intreprinzatori la microcredite


 

Comisia Europeana vrea sa imbunatateasca accesul micilor intreprinzatori la microcredite


(04.12.2007)

Micii intreprinzatori, somerii si persoanele defavorizate dornice sa-si deschida propria afacere dar care nu au acces la instrumentele bancare traditionale de creditare ar putea beneficia de asistenta pentru obtinerea de microcredite in vederea dezvoltarii unei afaceri, potrivit unei propuneri prezentate de curand de Comisia Europeana.

Comisia recomanda crearea unui nou serviciu European cu personal specializat capabil sa ofere expertiza si sprijin in dezvoltarea institutiilor nonbancare de microfinantare in statele membre. Acest lucru le-ar oferi microfinantatorilor posibilitatea de a acorda solicitantului nu doar un imprumut, ci si un serviciu de asistenta care sa contribuie la dezvoltarea si reusita afacerii.

Pe de alta parte, Comisia invita statele membre sa-si adapteze cadrele nationale institutionale, legale si comerciale necesare, pentru promovarea unui context mai favorabil pentru dezvoltarea microcreditului. Acest lucru ar trebui sa presupuna efectuarea de schimbari in cadrul programelor lor nationale de reforma, conform Strategiei de la Lisabona pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica, pentru ca ele sa-si stabileasca obiective semnificative in acest domeniu.

Noul cadru ar conduce analizele de piata, ar stabili linii directoare, ar promova cursuri de formare, in special pentru dezvoltarea capacitatii de indrumare, aspecte esentiale pentru buna desfasurare a operatiunilor de tip microcredit. Sprijinul financiar ar proveni din bugetul pentru asistenta tehnica existent al fondurilor structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala - FEDER), gestionate de Comisia Europeana. De asemenea, noul cadru va fi gestionat in cadrul Fondului European de Investitii (FEI), care este deja partener al Comisiei in domeniul microcreditului prin intermediul JEREMIE, Resurse europene comune pentru microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, activ din anul 2005. Noua initiativa se va concentra asupra dezvoltarii potentialului enorm reprezentat de partea legata de microcredit a activitatilor JEREMIE.

Sursa: Euroactiv, 04 Decembrie 2007

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!