ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Solvabilitate in scadere


 

Solvabilitate in scadere


(30.11.2007)

Bancile romanesti au realizat in primele noua luni un profit net cumulat de 1,88 miliarde lei (566 milioane euro), in crestere cu 8,3% fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut. In primele trei trimestre din 2006, institutiile de credit au raportat un profit net de 1,74 miliarde lei, iar pe tot anul trecut câstigurile nete ale bancilor au insumat 2,2 miliarde lei.
„Cresterea profitului s-a aplatizat, iar rentabilitatea capitalurilor si a activelor a inceput sa se micsoreze. Cresc mai rapid capitalurile si activele fata de profituri. Bancile trebuie sa munceasca mai mult si sa faca profit din volum“, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la un seminar economic organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
Avansul mai rapid al creditarii si al activelor bancare fata de capitalurile proprii ale bancilor a determinat, in aceasta perioada, o reducere a indicelui de solvabilitate de la 17,9% dupa primele noua luni de anul trecut, la 14% in septembrie 2007.
Rentabilitatea activelor sistemului bancar a scazut de la 1,53% in septembrie 2006 la 1,18% la finele trimestrului al treilea din acest an, concomitent cu o reducere a rentabilitatii capitalurilor de la 11,8 la 10,3%.
Majorarea creditului neguvernamental cu 59% la creditele pentru populatie si cu 33% in cazul finantarilor pentru firme a determinat banca centrala sa-si modifice prognoza pentru gradul de intermediere financiara la finele anului, de la 34% din PIB la 37% din PIB. La sfârsitul anului trecut, intermedierea financiara a reprezentat 27% din PIB.

Sursa: Saptamana Financiara, 30 Noiembrie 2007

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!