ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Infuzie de fonduri pentru revigorarea podgoriilor europene


 

Infuzie de fonduri pentru revigorarea podgoriilor europene


(30.11.2007)

Comisia a aprobat un buget indicativ de 510 milioane euro destinat statelor membre producatoare de vin pentru restructurarea si reconversia podgoriilor in anul de comercializare 2007-2008, din care Romaniei ii revin 25 milioane de euro.

Pentru Romania, suprafata de vita de vie pentru care se aloca ajutorul european este de 3.008 hectare. Producatorii romani considera ca mentinerea unui asemenea ritm pentru reconversia podgoriilor este mai mult decat satisfacator pentru noi. Obiectivul acestui sistem este adaptarea productiei la cererea pietei prin reconversia soiurilor, replantarea podgoriilor si imbunatatirea tehnicilor de gestionare a podgoriilor. Sistemul nu prevede inlocuirea normala a podgoriilor ajunse la finalul ciclului lor natural de viata.
Romania a cerut CE suplimentarea pana la 40 milioane de euro a bugetului pentru viticultura. ‘Cererile centralizate pana in prezent totalizeaza aproximativ 38 milioane de euro, din care cele eligibile probabil ca vor fi in jur de 35 milioane de euro’, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului. Suplimentarea cu aproximativ zece milioane de euro, a finantarii provenite de la Uniunea Europeana va fi asigurata de la bugetul de stat, astfel ca nu vor exista cereri nesatisfacute din partea producatorilor, tine sa asigure directorul PNVV.
Banii sunt alocati numai pentru suprafetele cultivate cu vite nobile sau hibrizi interspecifici. |nlocuirea completa a plantatiilor de hibrizi direct producatori are termenul limita anul 2013, iar programul este finantat exclusiv de la bugetul de stat, fara contributie europeana.
Problema Romaniei o constituie suprafata extrem de redusa exploatata comercial, de numai 30.000 ha, din totalul de 180.000 ha. ‘In acest an, sprijinul acordat de stat pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, a fost de 500 lei/ha, pentru care s-au primit cereri ce insumeaza doar 29.000 ha, cu toate ca in bugetul agriculturii au fost alocati bani pentru 50.000 ha.

Susa: Europeanul, 30 Noiembrie 2007

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!