ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Comisia Europeană modernizează Politica Agricolă Comună


 

Comisia Europeană modernizează Politica Agricolă Comună


(21.11.2007)

Comisia Europeană a aprobat ieri un plan care vizează modernizarea Politicii Agricole Comune (PAC), prin care se vor suprima cotele de lapte şi lăsarea terenurilor în pârloagă. Proiectul va elimina preţurile garantate la cereale şi va reduce subvenţiile acordate fermelor mari din statele membre, direct proporţional cu valoarea fondurilor primite, transmite AFP, citat de NewsIn.
Propunerile intervin în plină explozie a preţurilor materiilor prime agricole în întreaga lume şi fac parte dintr-un "bilanţ de sănătate al PAC" care are obiectivul de a continua reforma istorică suferită de acest sector în 2003. Reforma din urmă cu patru ani a pus capăt legăturii sistematice care exista între ajutoarele plătite agricultorilor europeni şi cantităţile produse, pentru a combate supraproducţia.
Adoptat în cursul dimineţii de ieri, în timpul reuniunii săptămânale a colegiului comisarilor, acest plan va da startul unei consultări cu statele membre ce va dura şase luni, înainte de propunerile legislative aşteptate în primăvara anului viitor şi a unor decizii ce vor fi luate la sfârşitul anului 2008.|
Printre sugestiile Bruxelles-ului, care promit o dezbatere aprinsă cu statele membre şi în special cu Franţa, beneficiar important al PAC, figurează suprimarea preţurilor garantate oferite de UE exploatatorilor "pentru majoritatea cerealelor", din cauza "nivelului extrem de ridicat al preţurilor de piaţă". În general, acest mecanism numit de "intervenţie" ar trebui să îşi regăsească "finalitatea sa iniţială, adică să fie o adevărată plasă de siguranţă" şi să nu mai fie folosit în mod sistematic, apreciază Comisia.

Boel vrea să reducă până la eliminare cotele de lapte

Comisarul pentru agricultură Mariann Fischer Boel vrea să meargă mai departe şi în "decuplajul" iniţiat în 2003, adică deconectarea sumelor ajutoarelor de volumul producţiei în "ţări care au ales să menţină o legătură între producţie şi susţinere publică pentru anumite sectoare agricole", aluzie la Franţa. În aceeaşi ordine de idei, comisarul doreşte revizuirea modului de calcul al ajutoarelor forfetare ("plăţi unice" în jargonul european) plătite de acum exploatatorilor, atunci când ele nu mai sunt dependente de cantităţile produse.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!