ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Unitati specializate pentru cresterea capacitatii de absorbtie in comune si orase mici


 

Unitati specializate pentru cresterea capacitatii de absorbtie in comune si orase mici


(21.11.2007)

Pentru cresterea capacitatii de absorbtie a finantarilor UE si in zonele cu resurse limitate, patru consilii judetene din Romania au fost instruite in cadrul unui proiect pilot finantat de Guvernul Marii Britanii sa acorde sprijin autorizat comunelor si oraselor mici.Proiectul, intitulat 'Unitati specializate ale Consiliilor Judetene pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre structurile administrative cu resurse limitate', s-a derulat in perioada mai 2006 - octombrie 2007 si a avut trei faze. In prima faza, toate consiliile judetene din Romania au fost invitate sa inainteze propuneri de creare a unor Unitati Specializate, care sa ofere sprijin permanent comunelor si oraselor in vederea accesararii si folosirii cu succes a fondurilor europene. Din cele 22 de consilii judetene care au venit cu propuneri, au fost alese pentru a primi sprijin direct judetele: Vaslui, Valcea, Covasna si Bistrita. Criteriile de selectie au urmarit identificarea unor modele diferite, care sa prezinte diverse posibilitati de finantare.
In faza a doua a proiectului, judetele implicate au fost instruite de expertii britanici sa puna in aplicare un plan de actiuni si un program care sa identifice zonele sensibile din teritoriu, precum si unele strategii de comunicare. Totdata, expertii au elaborat documente care sa ofere Unitatilor Specializate clarificari si modele pentru elaborarea procedurilor si documentelor interne.

Unitatile Specializate se vor adapta la specificul fiecarei zone
Conform directorului de proiect, Florin Manailescu, 'intregul proiect a reprezentat un element de noutate pentru ca a incercat testarea unei idei. Consiliile Judetene vor oferi un serviciu de interes public care se adreseaza comunelor si oraselor mici (le-am numit noi structuri cu resurse limitate) pentru accesarea finantarilor la nivelul judetului'.
Aceste Unitati Specializate ar trebui sa actioneze in toate etapele desfasurarii proiectelor, insa fiecare din cele patru existente deja a trebuit sa decida cum va actiona si care va fi gradul sau de implicare pe fiecare zona. 'Ar trebui sa aleaga un model care raspunde cel mai bine situatiei lor individuale. In acest sens, au fost create si analizate trei modele diferite legate de felul in care poate fi realizat acest lucru: agentie de dezvoltare locala, compartiment nou in cadrul Consiliului Judetean sau folosirea Departamentelor de Integrare Europeana', explica Manailescu.

Salariile mici ameninta structurile locale sa ramana fara personal instruit
In faza finala a proiectului, experienta celor patru judete-pilot si modelele de buna practica identificate au fost diseminate la nivel national, la sfarsitul lunii octombrie, prin doua seminarii la care au participat reprezentanti ai Consiliilor Judetene din regiuni.

Sursa: Europeanul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!