ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Care este solutia pentru o UE in curs de imbatranire?


 

Care este solutia pentru o UE in curs de imbatranire?


(14.11.2007)

Varsta medie in UE este in prezent de 39 de ani, dar pana in 2050 ar putea ajunge la 49 de ani, ceea ce va insemna mai multi pensionari si mai putine brate de munca. Deputatii studiaza in mod serios problema, iar Comisia pentru ocuparea fortei de munca lucreaza in prezent la un raport privind demografia.

Daca la inceputul secolului al XIX-lea populatia Europei reprezenta 15% din populatia planetei, pana in 2050 va reprezenta numai 5%, datorita cresterii populatiei in alte regiuni ale lumii si scaderii populatiei in Europa.

La revedere, baby boom!

In UE, femeile au in medie 1,52 copii, sub nivelul minim de 2,1 necesar inlocuirii populatiei. Pe masura ce generatia nascuta intre 1943 si 1960 ajunge la varsta pensionarii, iar speranta de viata creste, numarul celor ce muncesc si platesc impozite se va diminua in consecinta.

Asa cum a declarat Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Vladimir Špidla, atunci cand a prezentat Comunicarea Comisiei intitulata „Viitorul demografic al Europei”: „astazi exista patru persoane active pentru fiecare persoana de peste 65 de ani, dar pana in 2050 proportia va scadea la doua persoane active la un pensionar”.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!