ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Mark Barrett: 'Competitia se da intre proiecte bune si mai putin bune, nu intre regiuni'


 

Mark Barrett: 'Competitia se da intre proiecte bune si mai putin bune, nu intre regiuni'


(14.11.2007)

Un proiect finantat de Guvernul Marii Britanii, prin programul Fondul pentru Oportunitati Globale, a pregatit patru consilii judetene din regiuni diferite ale Romaniei sa ofere consultanta si modele de buna practica autoritatilor locale, in vederea accesarii fondurilor structurale. Mark Barrett, cel care se ocupa cu implementarea proiectului, a explicat pentru euROpeanul care sunt primii pasi ce pot garanta o abordare corecta a programelor de finantare. El a evidentiat, totodata, importanta comunicarii intre potentialii beneficiari, care pot folosi avantajul de a pune in comun experienta lor pentru a concepe proiecte eligibile.

euROpeanul: Cum si-au propus initiatorii proiectului sa sustina autoritatile locale din Romania sa pregateasca proiecte pentru fondurile structurale ce le sunt destinate?

Mark Barrett: Eram aproape de sfarsitul programului cand fondurile structurale au devenit o realitate in Romania. Insa, la sfarsitul muncii in cadrul acestui proiect, am ajutat patru consilii judetene-pilot, foarte diferite ca potential, sa stabileasca eligibilitatea unor proiecte pe care comunele si primarii le aveau in plan pentru accesarea de fonduri structurale. Si, din aceasta perspectiva, ar fi bine ca toti primarii a?? sau autoritatile locale, in general a?? sa reuseasca sa incadreze proiectele intr-un plan general al carui scop este dezvoltarea. De aceea, munca noastra s-a axat pe solutii care sa permita planului de dezvoltare locala sa se incadreze in contextul planificarii nationale.

Beneficiile statutului de membru UE nu vor fi imediate
euROpeanul: Care sunt principalele concluzii desprinse pe parcursul proiectului si care sunt pasii pe care ar trebui sa-i faca autoritatile locale din Romania pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare regionala?
Mark Barrett: Un lucru este cert: nu va fi usor. Statutul de tara membra a Uniunii Europene va aduce multe beneficii, dar acestea nu vor fi imediate. Mai intai, trebuie sa reusiti sa identificati nevoile pe care le aveti, ca apoi sa gasiti o cale pentru a le solutiona. E drept, nu sunt bani suficienti pentru a rezolva toate problemele, dar in egala masura nu aveti, deocamdata, nici capacitate suficienta de absorbtie si nici resurse umane si de consultanta suficiente, care sa actioneze impreuna si imediat. De aceea, trebuie stabilite actiunile ce pot fi intreprinse pentru inceput si gasita o cale prin care pot fi puse in practica. Cred ca trebuie sa luati in considerare toate sursele de finantare, precum si modalitatile prin care acestea pot contribui la atingerea scopurilor fixate. Probleme diferite pot avea solutii diferite, in programe diferite. Mai trebuie luat in considerare faptul ca atat fondurile structurale, cat si fondurile disponibile pentru dezvoltarea rurala au in vedere dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii. De aceea, cand ne referim la proiecte sau prioritati, vorbim in termeni de schimbare si miscare, despre unde sunteti acum si unde vreti sa fiti in viitor. In proiectele pe care le-am desfasurat in Romania, in perioada de preaderare, toate acestea nu au facut parte din obiective. Dar acum, in cazul fondurilor structurale, impactul final al proiectului este mai important decat proiectul insusi. Aveti nevoie de un plan si de a va stabili prioritatile. E foarte important sa stiti care va sunt nevoile si ce puteti face mai intai.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!