ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Cele mai multe proiecte SAPARD au fost reziliate Ón 2007


 

Cele mai multe proiecte SAPARD au fost reziliate Ón 2007


(14.11.2007)

Cele mai multe proiecte SAPARD au fost reziliate în 2007

Peste 240 de proiecte SAPARD au fost anulate în perioada 2003-2007, a informat ieri agenţia de presă NewsIn. Dintre acestea, aproape 40% au fost reziliate în acest an, aşa cum reiese din datele furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
De la începutul Programului SAPARD până în prezent, au fost contractate 4.713 proiecte în valoare totală de 1,49 miliarde de euro. Dintre acestea, au fost reziliate 241 proiecte, în valoare totală de 190,95 milioane de euro.
Din cele 241 de proiecte, circa 48% au fost reziliate la cererea beneficiarilor, iar 52% din cauza nerespectării clauzelor contractuale sau de eligibilitate. De asemenea, valoarea proiectelor respinse a fost de 54,89 de milioane de euro. Potrivit APDRP, sumele aferente proiectelor reziliate începând cu luna august a acestui an se vor pierde, arăta aceeaşi agenţie de presă.
"După data mai sus menţionată, APDRP nu mai poate încheia noi contracte deoarece depunerea de proiecte s-a finalizat, iar cele declarate eligibile, dar fără fonduri disponibile, au fost susţinute prin SAPARD-ul românesc", a informat instituţia.

Suma rezultată din rezilieri trebuie returnată Uniunii Europene

Concret, în vara anului trecut a fost oprită depunerea de proiecte, deoarece suma solicitată de beneficiari era mai mare decât alocarea pentru Pprogramul SAPARD. De anul trecut până în luna august 2007, suma rezultată din rezilierea contractelor a fost realocată către proiectele declarate eligibile, dar pentru care nu au mai existat fonduri. Începând cu luna august 2007, această variantă nu s-a mai putut aplica, deoarece nu au mai existat proiecte eligibile, fără finanţare. Astfel, suma rezultată din rezilieri, începând cu august 2007, trebuie returnată Uniunii Europene, dar în prezent nu există date privind suma pe care România risca să o piardă în urma acestor rezilieri.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!