ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Seceta din Romānia şi din Ungaria a tras īn jos producţia agricolă a UE


 

Seceta din Romānia şi din Ungaria a tras īn jos producţia agricolă a UE


(01.11.2007)

Recolta de porumb din Uniunea Europeană va scădea cu 17%
Mulţi fermieri vor cultiva grâu

Era foarte puţin probabil ca efectele secetei care a afectat câmpurile din România şi Ungaria să nu aibă consecinţe nefaste şi asupra economiei Uniunii Europene. Astfel, UE va recolta cu aproximativ 17% mai puţin porumb în 2007, în ciuda recoltelor bune obţinute în majoritatea ţărilor producătoare, estimează analiştii din domeniu şi fermierii.
După cum informează agenţia de presă Reuters, Consiliul Internaţional al Grânelor şi-a redus estimările privind producţia de porumb în blocul celor 27 de state cu aproape 1%, la 45,7 milioane de tone, faţă de 55,2 milioane de tone în 2006, punând această modificare pe seama recoltelor slabe din Ungaria şi din ţara noastră.
Mulţi fermieri se bazează pe recoltele de grâu, deoarece acestea sunt mai profitabile şi mai rezistente la variaţiile meteorologice, în defavoarea porumbului.
Acest lucru a fost întărit şi de afirmaţia directorului consultativ al MOSZ, Andras Uhercsak, care a spus că mulţi fermieri iau în considerare plantarea mai multor cereale de toamnă, precum grâul, care este mai rezistent decât porumbul în condiţii meteorologice dificile.
Uhercsak a precizat că nivelul umidităţii s-a îmbunătăţit odată cu sfârşitul sezonului ploios din toamnă, însă anumite soluri de adâncime au nevoie de mai multă apă. O scădere a recoltei la porumb a cauzat o majorare a preţurilor la alimente, determinându-i pe deţinătorii de crescătorii de porci să anunţe o grevă naţională pentru data de 15 noiembrie.
În România, unde porumbul a fost recoltat în peste 90% din zone, se aşteaptă ca producţia să scadă sub 3,5 milioane de tone, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, cu nouă milioane de tone mai puţin faţă de anul 2006.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!