ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Bucurestiul asigura Bruxelles-ul ca rezolva restantele din agricultura


 

Bucurestiul asigura Bruxelles-ul ca rezolva restantele din agricultura


(25.10.2007)

Bucurestiul a primit unda verde sa acorde ajutoare de stat de 400 de milioane de euro agricultorilor afectati de seceta. Agricultorii romani afectati de seceta vor primi bonuri valorice pentru a cumpara pesticide, motorina si seminte.

Reuniti, timp de doua zile, in cadrul Consiliului UE pe Agricultura si Pescuit, cei 27 de ministri europeni din aceste sectoare au aprobat acordarea de catre Guvernul roman a unor ajutoare de stat, in valoare de 400 de milioane de euro, agricultorilor afectati de seceta din aceasta vara (din cauza secetei productia de grau prevazuta pentru 2007 a fost injumatatita, in timp ce, la alte culturi, productiile vor fi inferioare cu 35-40% fata de 2006). Ajutoarele se vor concretiza, insa, sub forma unor bonuri valorice pentru achizitionarea pesticidelor, semintelor sau motorinei.

Dar, in ciuda votului, unii oficiali europeni nu au pierdut ocazia ca sa mustre Romania pentru deficientele din sectorul agricol. Spre exemplu, comisarul european pentru Agricultura, Marianne Fischer-Boel, prezenta la reuniune „ne-a reprosat ca nu avem evaluari

precise pe ferme si zone agricole in ceea ce priveste pagubele care s-au inregistrat din cauza secetei. Pe acest segment trebuie sa ne adaptam legislatia, deoarece CE vrea evaluari exacte legate de pierderile inregistrate”, a admis ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, conform Rompres.

Oficialul este insa optimist. „Cred ca anul viitor, daca ne vom mai confrunta cu astfel de fenomene, vom putea avea evaluari mai exacte, pentru ca beneficiarii sprijinului sunt obligati sa incheie polite de asigurari”, a mai spus Ciolos, care sustine ca a asigurat-o pe d-na Boel ca Romania va fi gata pana la data de 9 noiembrie pentru a evita activarea clauzei de salvgardare.

Sursa: Gandul, 25.10.2007

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!